Prachtmotten en wilgenroosjesmotten (Momphidae-Cosmopterigidae) nu beschreven!

Gepubliceerd op 12 november 2008
 
Een van de meest wonderlijke soorten zijn de prachtmotten (Lepidoptera: Cosmopterigidae). De vlinders hebben grote palpen en soms opvallende kleuren. Het zijn vooral soorten die niet zo heel vaak aangetroffen worden omdat de vlinders vooral in de schemering gezocht moeten worden - met een net bij de hand. Een andere effectieve zoekmethode is het zoeken naar vraatsporen. Sommige soorten kunnen gemakkelijk als rups gevonden worden omdat deze opvallende vraatsporen veroorzaken op hun waardplant.
Wat weten we eigenlijk van deze minuscule juwelen?

Al zeker tien jaar verdiept Sjaak Koster zich in deze soorten. Zijn ervaring op het gebied van moeilijke soorten Microlepidoptera onstond al in de vroege jaren '70 toen hij zich ging verdiepen in de familie van de Gelechiidae. Daarnaast wist hij vele soorten uit andere families te vinden door te letten op hun levenswijze.

Al gauw zou het de groep van de zogenaamde prachtmotten worden waarop hij zich ging concentreren. De Engelse soorten werden door hem beschreven in The Moths and Butterflies of Great-Britain and Ireland en in samenwerking met Sergey Yu Sinev (St. Petersburg) schreef hij over de Europese soorten in de serie Microlepidoptera of Europe.
De prachtmotten oftewel Cosmopterigidae. In Europa zijn er zo'n 80 soorten bekend, in Nederland zijn dat er slechts 10. Sjaak Koster heeft nu alle Nederlandse soorten voor microlepidoptera.nl beschreven, met aandacht voor de verspreiding in Nederland, het uiterlijk van de adult en rups alsmede de biologie en waardplanten. Naast de Cosmopterigidae beschreef hij ook soorten uit andere families, waarin Sjaak Koster zich in heeft gespecialiseerd: Momphidae, Agonoxenidae, Batrachedridae en de subfamilie van de Oecophoridae: Stathmopodinae. Het zijn vooral kleine soorten met opvallend lange voelsprieten en palpen. Determineren op uiterlijk is bij deze soorten vaak lastig en vooral bij enkele soorten van de Momphidae is genitaalonderzoek nodig alvorens bij deze soorten tot een zekere determinatie te komen.

Om de families completer te krijgen hopen we ook meer soorten te kunnen illustreren. Dus als u nog goede opnames van de soorten heeft, wij ontvangen ze graag van u!

Wie zich meer wil verdiepen in genoemde families verwijzen wij graag naar Vermandel, waar bovengenoemde werken van Sjaak Koster verkrijgbaar zijn:
Koster, J.C., 2002a. In: The Moths and Butterflies of Great Britain and Ireland. Volume 4(1).
Koster, J.C. & Sinev, S.Y., 2003a. Microlepidoptera of Europe, Volume 5.

Referentie notatie
Koster JC 2008. Momphidae, Cosmopterigidae, Agonoxenidae, Batrachedridae, Stathmopodinae. In:Corver SC & Muus TST (eds.) De kleinere vlinders van Nederland, Microlepidoptera.nl.


Categorie: Project | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.