Vlinders schenken aan collectie

Onderschat geen waarde van materiaal

Elk individu kan een bewijslast zijn, of alleen al onbewust zo zeldzaam, dat het daarom verstandig is om deze zo voorzichtig mogelijk te verpakken en te laten vervoeren. Micro's zijn tere wezens, helemaal in gedroogde vorm!
Zelfs bij micro's die u slechts gedetermineerd wilt hebben zult u voorzichtig te werk moeten gaan, omdat ook kleine kenmerken verloren kunnen gaan bij beschadiging.
Zodra micro's opdrogen dan zijn deze duidelijk broos, net als een gedroogd plantenblaadje. Het opweken van micro's is niet moeilijk, maar omdat franjes vaak aan elkaar kleven is het eindresultaat nooit zo gelikt als een exemplaar die vers (flexibel, door nog een lichte vochtigheid in het lichaam) is opgezet.

Het beste kunt u micro's opsparen: het invriezen van exemplaren zorgt dat lichaamsvocht bevriest en dus minder snel verdampt. Toch komt verdamping voor. Daarom kunt u ook het beste micro's invriezen in een klein verzamelbuisje mét een vochtig watje/propje papier er in. Houd ook uw eigen administratie bij. Noteer op elk buisje waar u de vlinder gevonden heeft en wanneer. Mocht u tot een moment komen dat u de vlinders verzendt, dan kunt u deze het beste tussen een licht vochtig watje stoppen. Eén of twee druppels (afhankelijk van het formaat van het watje) kan al voldoende zijn: er mag absoluut geen sprake zijn dat de vleugels "vastplakken" aan condentiedruppels, slechts iets vochtige lucht zal de micro nog flexibel houden. Een andere optie is gras of laurierblad. Kleine strookjes, formaat grasspriet, in bijv. een gelatinecapsule, zorgen er voor dat micro's flexibel blijven: gras geeft ook vocht af, en laurier verspreidt een chemisch stof die ook zorgen voor flexibiliteit.
Zodra deze op de plaats van bestemming aan komt, dan wordt deze direct opgezet voor de collectie.
Verzend alle etiketgegevens mee, vindplaats en datum. Zet op het pakket, indien nodig "FRAGILE / BREEKBAAR".
Dat kan door nummering per vlinder "micro 1, Arnhem, 1-4-12" of als uw micro's qua uiterlijk sterk verschillen: "slanke micro, oranje, Arnhem 1-4-12".

Verzenden

Verzenden van materiaal is een kunst op zich, en vereist vooral eigen creativiteit!
Hiernaast staan drie voorbeelden, van hoge spelden tot minutienaalden en capsules in kauwgomverpakking. Uiteraard kunt u in het geval van de eerste optie dergelijke al juist opgespelde vlinders persoonlijk overhandigen of laten ophalen.
 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.