HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Toename, wordt steeds vaker (maar ook talrijker) gezien. Waarnemerseffect. Dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Doorenweerd, C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
September 27, 2012, 6:43 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
gewone eikenblaasmijnmot
Ectoedemia albifasciella  (von Heinemann, 1871)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Ectoedemia albifasciella is een zeer algemene soort die vaak op licht komt, zeker als de lamp in de buurt van een eik staat. De adulten vliegen in mei en juni, ze zijn rustend op de stam van eik te vinden. De rupsen mineren van eind augustus tot in oktober, meestal wat eerder dan de tevens op eik minerende E. subbimaculella en E. heringi.

Herkenning

De soort maakt deel uit van een cryptisch soortscomplex, de drie overige soorten van dit complex komen echter niet in NL voor, alleen in Zuid-Europa. De adulten zijn desondanks lastig te herkennen, verwarring met E. angulifasciella of E. argyropeza ligt voor de hand. Genitaalonderzoek is aan te raden, of het zoeken naar de mijnen.

Levenswijze 'biologie'

De mijnen op eik zijn net als bij E. subbimaculella blaasmijnen die vaak langs de hoofdnerf liggen, maar met het belangrijke verschil dat er geen snede aan de onderzijde zit waar de frass naar buiten wordt gewerkt. De mijnen bevatten dus altijd frass.

Etymologie

De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). De mijnen lijken op blaasjes. Duidelijk algemener (soms talrijk) dan de andere soorten op eik.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Vooral zomereik (Quercus robur), maar ook wintereik (Q. petraea) of in zeldzame gevallen op Amerikaanse eik (Q. rubra of tamme kastantje Castanea sativa.

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.