HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel; status vrij onbekend wegens het complex met St. aurella. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C., Doorenweerd, C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
September 23, 2012, 2:37 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
bosbramenmineermot
Stigmella splendidissimella  (Herrich-Schaffer, 1855)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Van de twee Stigmella soorten op braam (Rubus) en aanverwanten is S. splendidissimella de minder algemene soort, maar de precieze verspreiding is onduidelijk vanwege de gemakkelijke verwarring met S. aurella, zowel op basis van de mijn als bij de adulten.

Herkenning

S. splendidissimella heeft een donkere kopbeharing, S. aurella meestal een geel. De vleugeluiteinden van S. splendidissimella zijn bruin, de thorax is groengoud. Bij S. aurella zijn de vleugeluiteinden zwart en is de thorax goudbruin. Genitaalonderzoek is aan te raden bij twijfelgevallen.

Levenswijze 'biologie'

De mijn lijkt sterk op die van S. aurella. Oudere mijnen zijn niet met zekerheid te determineren. Verse mijnen kunnen soms uit elkaar gehouden worden, maar voor zekere determinatie moet gekweekt worden.

Etymologie

De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). Hoewel de mijnen niet te onderscheiden zijn van de braammineermot (S. aurella) wordt hier toch verwezen naar het meer sierlijker karakter (meer slingerend) van de mijnen.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Nagelkruid (Geum), bramen (Rubus), gewone braam (R. fruticosus), framboos (R. idaeus), dauwbraam (R. caesius) en bosaardbei (Fragaria vesca)

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.