HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
zeldzaam
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
F. Groenen | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
July 5, 2017, 11:48 pm
Familie: Tortricidae, bladrollers (subfamilie Olethreutinae)
 
 
geelstipwortelmot
Dichrorampha plumbana  (Scopoli, 1763)
 
 
 

Voorkomen


Herkenning

Mannetje zonder vleugelomslag. Grondkleur voorvleugel bruinachtig. De buitenste helft van de vleugel heeft een, door de aanwezigheid van schubben met een oranje top, duidelijke oranjeachtige schijn met daarin enkele verticale bruine lijnen. Binnenste helft van de voorvleugel donkerbruin. Achtervleugel bruingrijs. Voor een zekere determinatie is genitaal onderzoek noodzakelijk. Gelijkende soorten: Dichrorampha sedatana Busck, 1906: groter dan D. plumbana, de gehele voorvleugel duidelijk met schubben met een geelachtige top, achtervleugel donkerder. Dichrorampha aeratana Pierce & Metcalfe, 1915: in de binnenste helft van de voorvleugel relatief weinig schubben met een geelachtige top aanwezig. In de mannelijke genitaliŽn onderscheidt Dichrorampha plumbana zich van de andere twee soorten door een smallere cucullus, een scherpe ondiepe insnijding in de ventrale zijde van de valva. Aedeagus zonder doorns. In de vrouwelijke genitaliŽn onderscheidt plumbana zich van aeratana in de vorm van het ostium en van sedatana in de grotere corpus bursae en het kleinere signum.

Levenswijze 'biologie'


Etymologie

Geelstip = gele vlek/stip aan weerszijden van de palpen. Rups in de wortels levend van de voedselplant, is geen echte bladroller en vandaar geen 'bladroller' als achtervoegsel.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Margriet (Chrysanthemum leucanthemum), gewoon duizendblad (Achillea millefolium) en wormkruiden (Tanacetum) (Razowski, 2003a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


De soort kan worden verward met:


Dichrorampha aeratana
asgrauwe wortelmot

Dichrorampha obscuratana
gehoekte wortelmot

Dichrorampha plumbagana
loodlijnwortelmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.