HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
October 31, 2009, 10:37 pm
Familie: Tortricidae, bladrollers (subfamilie Tortricinae)
 
 
voorjaarsbladroller
Tortricodes alternella  (Denis & Schiffermueller, 1775)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Een algemene soort, onmiddellijk te herkenbaar aan de vliegtijd. Zij kan in sommige jaren al aangetroffen worden vanaf januari. Vooral talrijk in bossen, daarbuiten ook zeker niet zeldzaam.

Herkenning

Begin februari tot eind april, soms al vlinders in begin januari. Een grote bruinachtige soort met zeer lange spitse en smalle vleugels. Voorvleugels witachtig-roomkleurig, de tekening is bruin, soms bruingrijs. Het eerste deel, vanaf 1/3 is lichter van kleur, daarna donker. Mannetjes dof getekend, wijfjes zeer krachtig getekend en lijnen zijn nadrukkelijker aanwezig. De achtervleugels zijn licht bruingrijs.

Levenswijze 'biologie'

De rups is te vinden vanaf mei tot half juni op verschillende loofbomen, met een voorkeur voor eik. Hier maken zij een bladvouw die aan één zijde goed is vastgesponnen. Zij is roodbruin of paarsbruin, opzij bruin met drie vuilwitte overlangse lijnen over de rug met daartussen telkens een witte vlek. Buikzijde licht van kleur. Kop zwartachtig, nekschild ook wat donker maar tamelijk doorzichtig.

Etymologie


Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Verschillende bomen en struiken, vooral op eik (Quercus) en berk (Betula) (Razowski, 2002a). Ook relatief vaak op haagbeuk (Carpinus), hazelaar (Corylus) en Prunus (Bentinck & Diakonoff, 1968a). In de duinen ook wel op duindoorn (Hippophae rhamnoides) (Scheffers, 2006a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Capua vulgana
meibladroller

Plodia interpunctella
indische meelmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.