HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
September 18, 2011, 6:09 pm
Familie: Tineidae, echte motten (subfamilie Tineinae)
 
 
gewone pelsmot
Tinea pellionella  (Linnaeus, 1758)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Algemeen voorkomend over het gehele land.

Herkenning

Een van de typische en gewoon voorkomende kleermotten die zowel binnenshuis als buitenshuis kunnen voorkomen. De vlinder vliegt van juni tot in oktober in een generatie, maar binnenshuis kunnen meerdere generaties voorkomen. De adulten vliegen laat in de avond (Pelham-Clinton, 1985a).

De adult heeft een bruin tot roestbruin-okerkleurige kop. De voorvleugels zijn egaal okergrijs tot grijsbruin. Stigmata op de voorvleugels zijn donkerbruin en bevinden zich in het midden van de voorvleugels (discaal) richting de apex en aan de vleugelrand aan de dorsale zijde richting de basis. Bij donkere exemplaren is er tevens soms een lichtere band over de voorvleugels zichtbaar. Achtervleugels zijn glanzend lichtgrijs en wat donkerder gekleurd richting de basis en de apex (Pelham-Clinton, 1985a).

Gelijkende soorten zijn Tinea translucens echter deze heeft een egalere grondkleur met meer contrasterende tekening. Tinea dubiella heeft doorgaans wat donkerdere voor- en achtervleugels, met op de voorvleugels wat okerkleurige schubben. Tinea flavescentella en Tinea murariella daarentegen hebben doorgaans wat meer licht oker gekleurde voorvleugels (Pelham-Clinton, 1985a).

Levenswijze 'biologie'

De larven hebben een (donker)bruine kop en een bruine prothorax. Lijf wit zonder duidelijk zichtbare pinacula. De larven voeden zich met allerlei dierlijk materiaal zoals wol, haar of veren en worden vaak in vogelnesten of uilen braakballen gevonden. De larven zijn ook waargenomen binnenshuis in opgeslagen voorraden zoals gedroogde groenten. De larven leven in een zelfgemaakt zakje van allerlei dierlijk materiaal en verpoppen hierin (Pelham-Clinton, 1985a).

Etymologie

Pelsmot (SVO, 1990) werd verzonnen op basis van rupsen die leven op vachten van dieren. In het verleden ook vaak 'klerenmot' genoemd, maar is daarmee te verwarren met Tineola bisseliella.

Synoniemen:
= bontmot (bron onbekend, in: Wolfskeel, 2006)

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Divers dierlijk materiaal zoals wol, haren en veren en worden vooral gevonden in vogelnesten. Ook voorkomend binnenshuis op bijvoorbeeld gedroogde voorraad groenten (Pelham-Clinton, 1985a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Tineola bisselliella
klerenmot

Tinea dubiella
bruine pelsmot

Hofmannophila pseudospretella
bruine huismot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.