HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel. Gewone standvlinder maar zeer licht uitbreidend in en nabij bosrijke (zure) terreinen, mogelijk door boskap waarbij nieuwe lichte bosrandterrein wordt gewonnen.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
August 20, 2020, 8:28 pm
Familie: Micropterigidae, oermotten
 
 
vroege oermot
Micropterix aruncella  (Scopoli, 1763)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Micropterix aruncella is in Nederland waarschijnlijk de algemeenste soort van de Micropterigidae en werd voorheen vooral in de zuidelijke helft van Nederland gemeld (Huisman et al., 2006a) en is hier ook beduidend algemener dan in het noorden. Desondanks is de soort nu uit grote delen bekend geworden. De soort werd in 2004 ook gemeld op Texel, op de Waddeneilanden (Huisman et al., 2006a).

Herkenning

De vlinders vliegen bij dageraad - vooral in mei - en leeft van verschillende bloeiwijzen, waaronder van meidoorn (Crataegus), met name in dichte, bosrijke gebieden. In dergelijke bossen kan de soort talrijk zijn op open maar droge plekken met bloeiende grassen en andere lage planten (Heath, 1983b). 

Levenswijze 'biologie'

De soort verpopt in een zijdeachtige cocon tegen de plant.

Etymologie

Oermotten: van deze soorten is bekend, dat het zeer primitieve vlinders zijn. De vlinders zijn, in vergelijking met de andere soorten, ook vooral 's ochtends actief.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Kuchlein & Donner (1993a) geeft polyfaag op, terwijl Luff (1964, in Heath, 1983b) alleen kropaar (Dactylis) als voedselplant opgeeft, waarbij de rupsen zouden leven op rotte delen van de plant. Wel is het waarschijnlijk dat de rupsen ook op andere planten kunnen leven.

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


De soort kan worden verward met:


Micropterix calthella
dotterbloemoermot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.