HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel en licht uitbreidend en toenemend. Vooral in vruchtboomgaarden en op sierbomen van de aannemelijke geslachten waartoe de waardbomen behoren. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 18, 2016, 11:15 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
appelbladmineermot
Stigmella malella  (Stainton, 1854)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. In 1947 werd deze mineerder voor het eerst in Nederland gemeld bij een appelboer in Noord Holland. Drie jaar later was er een naam bij gevonden (destijds nog Nepticula malella, een junior synoniem) en werd de vondst gepubliceerd als "Een schadelijke mineerder van het appelblad" (Houtman, 1951). Stigmella malella is de enige Nepticulide waarvan de schade aan bladeren zo erg kan zijn dat ze als plaag bestempeld wordt, in meerdere Europese landen en Pakistan (Johansson et al., 1990). Om deze reden zijn ook de feromonen van deze soort achterhaald (Tóth et al., 1995). Na een vrij snelle verovering van het noorden van Europa in de afgelopen 20 jaar (van Nieukerken, pers. comm) is S. malella nu een algemene soort in heel Europa.

Herkenning

De adult is donkerbruin met een duidelijke cilia-lijn en een zilverachtige streep over de voorvleugels. De vleugels bevatten weinig schubben. Sterk gelijkend aan S. freyella (Johansson et al., 1990).

Levenswijze 'biologie'

Voor uitgebreide beschrijving van de mijn en larve zie www.bladmineerders.nl (Ellis, 2005a).

Etymologie

De naam is gebaseerd op de levenswijze van de rups, zij mineert (=mineermot). De soort leeft op de bladeren van appel.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Verschillende soorten appel (Malus spp.). In de duinen gevonden op vogelkers (Prunus serotina) maar de juistheid hiervan wordt nog onderzocht. Verder in Europa soms op diverse Prunus sp..

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.