Voorkomen
Voor het eerst in Nederland gevangen in 1995 te Luyksgestel, Noord-Brabant, net over de Belgische grens. Deze vindplaats sluit aan op recente vondsten te Oud-Turnhout (Riemis, 1988) en Postel (De Prins, 1976) in de Belgische Kempen. In 2000, 2002 en 2003 is de soort met meerdere exemplaren gevangen in natuurgebied de Witrijt-Cartierheide te Eersel. De soort lijkt zich dus gevestigd te hebben in Nederland.
Herkenning
Grondkleur zilvergrijs met smalle roodbruine, met zwart afgezette dwarsbanden. Apex roodbruin. Achtervleugel bruingrijs. Gelijkende soorten: Barbara herrichiana Obraztsov, 1964 is te onderscheiden door de aanwezigheid van kleine, glinsterende, zwartgerande, lood- kleurige vlekken op de voorvleugel. Retinia resinella Linnaeus, 1758 onderscheidt zich door de grijzere grondkleur en een zilverachtig lijnenpatroon van de voorvleugel. In de mannelijke genitexotisch/import onderscheidt Gravitarmata margarotana zich van deze twee soorten door de aanwezigheid van de dubbele uncus en de grote driehoekige socii (Groenen, 1996).
Levenswijze 'biologie'
De rups leeft in twijgen en kegels van Pinus- en Abies-soorten. Pop overwinterd. Alle vlinders zijn op licht gevangen. Verder is er weinig bekend over de biologie.
Etymologie
Bladroller is afgeleid van de familienaam bladrollers, ook al leeft deze soort niet expliciet als bladroller.
Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"
Naaldbomen (Pinus, Abies en mogelijk Picea) (Razowski, 2003a).
Links
Bekijk deze soort op Lepiforum.
|