HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
zeer zeldzaam
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
July 1, 2017, 12:10 pm
Familie: Elachistidae, grasmineermotten
 
 
wollegrasmineermot
Elachista kilmunella  (Stainton, 1849)
 
 
 

Voorkomen

Zeer zeldzaam in Nederland. Slechts enkele waarnemingen uit Nederland bekend. De soort is nieuw gemeld voor de fauna door Kuchlein (2004) op basis van drie exemplaren uit het Aamsveen (Twente). In 2003 is een vierde exemplaar gemeld in Hoog-Keppel, Het Heekenbroek (Gelderland) (Huisman et al. 2006).

Het is een soort van vochtige gebieden zoals hoog- en laagveen, waar de vermoedelijke waardplant, wollegras en veenpluis (Eriophorum sp.) groeit.

Herkenning

Elachista kilmunella behoort tot het bifasciella-complex (Kaila, 1999a). De adult heeft een grijze kop en thorax. De palpen en antennae zijn grijs tot donkerbruin. De voorvleugels hebben een grijze grondkleur, met witte schubben aan de basis van de voorvleugel. Tevens een witte dwarsband ter hoogte van het midden en een doorbroken dwarsband op 3/4 van de voorvleugel. De ondervleugels hebben een bruingrijze grondkleur.

De soort is zeer gelijkend aan de andere soorten binnen het bifasciella-complex (Kaila, 1999a). Alleen mannelijke exemplaren kunnen op basis van genitaal onderzoek zeker gedetermineerd worden. Voor wijfjes is dit niet mogelijk, vanwege de variatie van het vrouwelijk genitaal bij deze soort (Kaila, 1999a).

Levenswijze 'biologie'

De larve en pop zijn beschreven in Buhl et al (1991). De pop is egaal geel-bruin en bevestigt zich aan de verpoppingsplek met behulp van een enkele gordelband (Krogerus et al (1971) in Traugott-Olsen & Schmidt-Nielsen (1977a)).

Etymologie

Geen nadere uitleg vereist.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Buhl et al (1991), tevens genoemd in Sruoga & Ivinskis (2005a), kweekte de soort inmiddels definitief uit eenarig wollegras (Eriophorum vaginatum). Ook Kaila (1999a) bevestigt wollegras (Eriophorum sp.) als waardplant. Oudere literatuuropgaven melden ook zeggesoorten (Carex spp.Cyperaceae) (Traugott-Olsen & Schmidt Nielsen, 1977a), maar dit is onjuist en inmiddels achterhaald. Aan de opgave voor Carex ligt vermoedelijk ten grondslag dat andere, zeer gelijkende soorten binnen het bifasciella-complex wel op Carex leven en destijds alle soorten onder dit complex nog als een soort werden beschouwd.

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.