Het is wederom voorjaar!

Gepubliceerd op 22 maart 2010 door Tymo Muus
 
De lente is weer aangebroken! Na een lange winter met veel sneeuw zijn de temperaturen nu duidelijk aan het stijgen. Dat betekent ook dat het insectenleven weer op gang is gekomen. Zoals we eigenlijk ieder jaar doen, willen we ook dit jaar u graag even wat tips meegeven naar welke soorten u uit kunt kijken. Want zo in het vroege voorjaar kunt u al heel wat tegenkomen die u, voordat u het weet, al weer gemist hebt.

Allereerst is het zeker de moeite waard uit te kijken naar de Eriocraniidae. Dit zijn schitterende purper met goud gekleurde motjes die overdag in het lentezonnetje goed waar te nemen zijn rondom hun waardplant. De meeste kans om deze schitterende diertjes tegen te komen is in maart en april. Zo kunt u Eriocrania sparrmannella gedurende heel april overdag vliegend aantreffen rondom berk. Eriocrania cicatricella, E. semipurpurella en Heringocrania unimaculella, ook soorten van berk, vliegen iets eerder, vanaf medio maart tot medio april. In dezelfde periode kunt u ook Dyseriocrania subpurpurella rondom eik waarnemen. Voor alle Eriocraniidae geldt dat op de zandgronden in het binnenland en in de duinen het meeste kans hebt om de diertjes tegen te komen.

Mocht u met goed weer de lamp aanzetten, dan heeft u op dit moment het meeste kans vlinderoverwinteraars op de lamp te krijgen, zoals de soorten Agonopterix, maar ook bijvoorbeeld de windevedermot Emmelina monodactyla. Veruit de meest talrijke micro, die momenteel massaal uitkomt is Tortricodes alternella, de voorjaarsbladroller. Op deze pagina hebben we voor u de meest voorkomende voorjaarssoorten op een rijtje gezet.

Als straks het echt wat warmer gaat worden, zullen zo midden april ook vele soorten Phyllonorycters verschijnen, welke als pop in gevallen blad hebben overwintert. Ook deze vallen het meest op in het lentezonnetje door hun doorgaans metallic gekleurde vleugels. Echte lentesoorten zijn daarnaast de langsprietmotten, de Adelidae. Zo kunt u Nematopogon adansoniella gemakkelijk op open plekken in het bos aantreffen. Een van de meest talrijke soorten in het voorjaar is zonder twijfel de smaragdlangsprietmot Adela reaumurella, een soort met metaalachtige vleugels, zijn eigenlijk overal wel waar te nemen in een bosachtige omgeving, vaak dansend in grote getale in de zon. De mannetjes zijn goed te herkennen aan hun duidelijke zwarte kopbeharing. Als u wilgenkatjes weet te staan (Salix caprea) kijk dan vooral uit naar de wilgenlangsprietmot Adela cuprella, en soort die zich overdag in de zon tegoed doet aan de wilgenkatjes. Speurt u vooral ook goed de pinksterbloemen af, dan heeft u grote kans om de pinksterbloemlangsprietmot Cauchas rufimitrella tegen te komen.

Het voorjaar biedt ook volop kansen om te zoeken naar microrupsen. Eigenlijk al heel vroeg in maart, zodra de sneeuw en het ijs van de takken is verdwenen kunt u op diverse naaldbomen naar overwinterende rupsen zoeken, zoals talloze soorten bladrollers. Een voorbeeld is de bonte lariksbladroller Spilonota laricana, een soort die overwintert in een spinsel tussen de naalden van Larix. In de lente worden deze weer actief en zijn dan eenvoudig te vinden in samengesponnen naalden van Larix.
Ook katjes van bijvoorbeeld berk en els zijn zeer voedselrijk, en met een klein beetje geluk kunt u er rupsen van verschillende Argyresthia (pedaalmotten) vinden. Zodra de jonge loten en bloesem zich gaan ontwikkelen verdient het ook zeer de aanbeveling goed uit te kijken naar afwijkende of aangevreten jonge loten en bloemknoppen. Spinsels, poepjes en aangegeten bloesemblaadjes verraden meestal de aanwezigheid van jonge microrupsen. Een soort waar u specifiek naar op zoek kan gaan is de bessenscheutboorder Lampronia capitella. De rups van deze soort boort zich vanaf het vroege voorjaar in de jonge uitlopers van aalbes (Ribes rubrum) of kruisbes (R. uva-crispa). Voor het specifieke vraatbeeld verwijzen wij naar het artikeltje op de homepagina op de site. Daar kunt u ook precies terugvinden waar u het meeste kans heeft om de soort te vinden.

De teamleden van Microlepidoptera.nl wensen u een fantastisch voorjaar. En mocht u leuke foto's en waarnemingen hebben, dan plaatsen wij deze onder dit bericht....zodat u andere mensen kunt inspireren!

Categorie: Overig | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.