Rupsen- en bladmijnenexcursie 28 september 2019 - Rotterdam

Gepubliceerd op 6 september 2019
 
De herfst is in zicht en dat betekent: op zoek naar rupsen. In het bijzijn van fanatici wordt er ook dit jaar weer gezocht naar rupsen van microvlinders. In het speciaal gaat de aandacht uit naar bladmineerders zoals de dwergmineermotten, vouwmotten, kokermotten en heel veel meer. Vorig jaar kon een indrukwekkende lijst met soorten microvlinders worden samengesteld na een bezoek aan Doetinchem. Dit jaar brengen we een bezoek aan Rotterdam. Op zaterdag 28 september 2019 wordt het Kralingse Bos uitgekamd naar microvlinderrupsen. Wij hopen dat u daar ook bij wilt zijn!

We gaan kijken naar de sporen van minuscule vlinderrupsjes die dol zijn op plantensappen en het bladmoes, dit vreten ze dan ook weg in de bladeren. Het resultaat? ......Allerlei bijzondere vraatpatronen in de bladeren. Wie meer wil weten over deze vlinders... kom vooral naar de excursie! Hoe meer mensen, hoe meer bijzondere ontdekkingen.

De wandeling wordt gestart met een introductie en een handige handleiding met zoekkaart voor de beginner en als praktisch document voor in het veld algemeen. Hierna wandelen we door het Kralingse Bos bij Rotterdam. Diverse soorten bomen en struiken zullen afgespeurd worden op mijnen.

Startpunt wandeling: Restaurant de Eekhoorn, Prinses Beatrixlaan Rotterdam, coördinaten X 095.77 - Y 439.45.GPS coördinaten 51.9403 Noorderbreedte - 4.5259 Oosterlengte.
Tijdstip: 11:00 uur tot ongeveer rond 16.00 uur. Iedereen is vrij om te vertrekken op eigen tijd.
Wat: Samen speuren naar bladmineerders, onder deskundige leiding van Ben van As, Tymo Muus, Violet Middelman en Remco Vos e.a.
Aanmelden: gelieve aan te melden via snellen@nev.nl
Kosten: € 2,- p.p., gratis bij lidmaatschap van NEV Sectie Snellen.
Bij aanmelding als lid van NEV Snellen (€ 10,- per jaar) dit najaar gaat het lidmaatschap in per 1-1-2020 maar je hebt nog wel de voordelen van 2019. Dan is de excursie gratis, krijg je de rest van het jaar 2019 alle info die de leden krijgen toegestuurd en ben je welkom op de najaarsbijeenkomst op zaterdag 12 oktober in Amersfoort (waar je overigens ook welkom bent om eens te ervaren wat NEV Snellen precies doet).


Bruine eikenvlekmot (Tischeria dodonaea) (foto: Paul van Wonderen)


Categorie: Overig | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.