12 - 17 juli
   

In dit jaar werd voor het eerst in de geschiedenis van het vlinderonderzoek een dergelijke grote nachtvlinderexcursie georganiseerd op Schiermonnikoog. Met een 13-tal deelnemers werd het eiland verkend, en het weer bleef ook goed, waardoor de week eindigde met een lonende lijst.
Zeker een 50-tal soorten werden nieuw ontdekt voor het eiland, zowel macro's als micro's. Eén soort, de eierdopmot (Argyroploce externa), was al een aantal jaar niet meer in Nederland gezien en een vedermotje, Crombrugghia laetus, werd nieuw voor Nederland ontdekt.


Speciaal gelegen
Waarom eigenlijk uniek? Het organiseren van een excursie op een Waddeneiland waar je niet met de auto kunt komen, het niet bol staat van groepsaccomodaties en al te veel voorzieningen is natuurlijk één. Twee is de schitterende natuur, want het eiland kent maarliefst acht landschappen en is het enige volledige eiland die de status als Nationaal Park heeft gekregen. Na Terschelling kent Schiermonnikoog een rijke plantengroei. Terschelling kent circa 650 planten, Schiermonnikoog circa 530, maar ook Texel komt in de buurt met een ruime 500 soorten. Het doel van de excursie: mensen enthousiasmeren voor microlepidoptera en het onderzoek naar de soortenrijkdom in een bepaald gebied.



Alweer de 4e excursie van Microlepidoptera.nl, en de soortenlijst leek na het einde van de excursie maar toe te nemen: de verwachtingen bleven gespannen hoe lang deze ooit zou worden. Uiteindelijk bleek het de langste lijst in de vier jaar.

Op 12 juli vertrokken alvast zes vlinderaars richting Schiermonnikoog, met een heerlijke middagzon. Karren gevuld met veldwerkmaterialen. De overige deelnemers kregen te maken met een ware plensbui. Gelukkig bleef het niet bij regenachtig weer, de rest van de week was buitengewoon prachtig. De overnachting was geregeld in het UV-Lab, die voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt kon worden door Microlepidoptera.nl. Hier werden ook alle soorten digitaal over verschillende computers geregistreerd. Determinatie geschiedt doorgaans terplekke, maar ook veel materiaal werd voor latere bevestiging verzameld.

Overdag werd er in de eerste instantie gezocht in de bossen en de kruidenrijke duinvalleien, waar op dat moment prachtige soorten zoals parnassia tot bloei kwamen in de middagzon. Typische soorten van deze duinvallei: de kustkuifbladroller (Endothenia oblongana) en de prachtmot (Oncocera semirubella). Van de laatste soort bleek het betreffende duinlandschap van groot belang te zijn: nergens in Nederland is er zo een grote populatie als hier. In de nacht werd hier met licht gevangen, met enige concurrentie van de wind en minder vanzelfsprekend: de lichtbundels van de vuurtoren.



Gedurende de week zijn er twee groepen die 's avonds actief zijn: de thuisblijvers die met 3-4 lampen het Groene glop (bos) inventariseerden, en 2-3 lampen elders op het eiland. In totaal werd er op vier locaties op het eiland met licht gevangen. De lijst van gevangen soorten over alle locaties van zowel over dag als 's nachts, betreft tot op heden +450 soorten Lepidoptera, waaronder 248 soorten micro's. Dit is een hoger aantal dan vorig jaar, en daarmee is alweer een record van de Landelijke Excursie verbroken!

Het meest karakteristiek op Schiermonnikoog zijn de kwelders. Aan de westkant ligt een grote jonge zandplaat, tot meer ontwikkelde kwelders langs de zeedijk en uiteindelijk oude(re) kwelders aan de oostkant van het eiland. Dominante planten in dergelijke vegetaties zijn lamsoor, engels slijkgras, zeekraal en zeeaster. Typische soorten werden dan ook gevonden, zowel rupsen als vlinders van onder andere Bucculatrix maritima, Coleophora salicorniae, Monochroa tetragonella, Scrobipalpa instabilella, nitentella en salinella, Gynnidomorpha vectisana, Phalonidia affinitana en Agdistis bennetii .

Een ongekend succes tijdens de excursie is het gezamenlijke diner elke avond. Dit jaar met een uitgebreid lopend buffet op de 3e avond, een saladebuffet en barbecue op de 4e avond (beide uit eigen keuken!) en de slotavond plus borrel in een pizzaria.

We bedanken de 13 zeer actieve deelnemers uit heel Nederland, met steeds meer 'terugkomende' deelnemers, voor hun inzet gedurende de week. Tijdens de excursie zijn mooie fotoreeksen en films gemaakt.

 



 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.