MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
4,8-6,2 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Licht afnemend. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C., Doorenweerd, C.
 
LAATSTE AANPASSING
 
October 6, 2012, 11:16 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
zwartkopblaasmijnmot
Ectoedemia atricollis (Stainton, 1857)
 
Vliegtijddiagram
Mijn met rups (leg/det/foto: K. Boele, Vennebroek, Prov. Groningen, 25.ix.2010)
 
Er zijn momenteel geen extra afbeeldingen.
 

Ectoedemia atricollis in Nederland

Ectoedemia atricollis is een algemene soort in de kuststreek en in het oosten, in het midden van het land wat minder algemeen. De adulten vliegen van begin juni tot eind juli, de rupsen zijn actief van eind augustus tot eind oktober. De rupsen worden het meest op meidoorn aangetroffen, maar ook frequent op de andere waardplanten, waardoor de soort een relatief breed dieet heeft.

Herkenning

De adulten zijn op uiterlijk niet te onderscheiden van E. angulifasciella en E. arcuatella, en zelfs op genitaal is het lastig. Ook is verwarring met een aantal andere soorten Ectoedemia mogelijk. DNA onderzoek of het zoeken naar de mijnen biedt uitkomst.

Levenswijze 'biologie'

Het is de enige Ectoedemia op meidoorn, maar let op verwarring met de veelvoud aan Stigmella soorten. Meestal echter goed te herkennen aan de typische mijnvorm die begint met een smalle begingang die overgaat in een (elliptische) blaas. Let op appel voor verwarring met mijnen van Bohemannia pulverosella.De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Appel (Malus), peer (Pyrus), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata), mispel (Mespilus germanica), zoete kers (Prunus avium), peer (Pyrus communis), gecultiveerde appel (Malus) en kersappel (Malus baccata). Erg zeldzaam op lijsterbes (Sorbus).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.