MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
4-6 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeer algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel, bijna overal te vinden en mogelijk ook talrijker (lokaal). Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Doorenweerd, C.
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 18, 2016, 11:20 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
gespleten eikenblaasmijnmot
Ectoedemia subbimaculella (Haworth, 1828)
 
Vliegtijddiagram
Verlaten mijn op Quercus (leg/det/foto: S. Corver, Aeugst Am Albis, Zwitserland, 15.xi.2008)
 
 

Ectoedemia subbimaculella in Nederland

Zeer algemene soort die deel uit maakt van een cryptisch soortscomplex met drie andere soorten, waarvan in Nederland alleen E. heringi voorkomt. E. heringi lijkt echter vooralsnog beperkt tot Zuid-Oost Nederland. Adulten van E. subbimaculella vliegen in juni en juli en komen goed op licht, zeker als de lamp in de buurt van een eik staat. Er is één generatie per jaar. De rupsen zijn te vinden van september tot in november.

Herkenning

De adulten lijken sterk op een aantal andere Ectoedemia soorten, waaronder E. angulifasciella en E. argyropeza. Alleen op vrouwelijk genitaal, of op DNA, is de soort te onderscheiden van E. heringi. Het zoeken naar de mijnen levert betrouwbare determinatie.

Levenswijze 'biologie'

Hoewel op eik een veelvoud aan mineerders te vinden is, is deze soort makkelijk te herkennen aan de snede die de larve maakt in de onderzijde van de blaas van de mijn, en daardoor frass en water naar buiten werkt. De blaasmijn zit meestal tussen de hoofdnerf en een zijnerf.De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Eik (Quercus)
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.