MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
5-7 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Toename, door de aanplanting van populier. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C., Doorenweerd, C.
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 18, 2016, 11:19 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
espenbladsteelmineermot
Ectoedemia argyropeza (Zeller, 1839)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: T. Muus, Frankenau, Duitsland, 25.iv.2009)
 
 

Ectoedemia argyropeza in Nederland

Door heel Europa verspreide soort die lokaal in grote aantallen kan voorkomen. Het is de enige soort binnen het genus die zich parthenogenetisch (zonder paring) kan voortplanten, het is waarschijnlijk dat E. argyropeza zich hierdoor snel en ver kan verspreiden. De soort is ook bekend uit Noord-Amerika, daar waarschijnlijk geïntroduceerd vanuit Europa. De adulten vliegen in een enkele generatie in mei of juni, de rupsen zijn in september en november actief.

Herkenning

Adulten zijn op uiterlijk niet te onderscheiden van een aantal andere Ectoedemia soorten, waaronder de algemene E. albifasciella. De vleugels zijn lichtgrijs met halverwege de voorvleugel aan de voor- en achterzijde een witte vlek die soms door een aantal verspreide witte schubben in elkaar over lijkt te lopen in een band. Het vinden van een groot aantal enkel vrouwtjes is een goede indicatie, maar voor zekerheid is genitaalonderzoek nodig, of het zoeken naar de mijnen.

Levenswijze 'biologie'

De eitjes worden in de bladsteel gelegd, ongeveer 1cm onder de blad basis. Hier begint de mijn, waardoor het bladsteeltje opzwelt. De mijn gaat in het blad verder als blaasmijn tussen de hoofdnerf en de eerste zijnerf (in tegenstelling tot E. hannoverella die de mijn tussen twee zijnerven maakt). De larve eet `s nachts en trekt zich overdag terug in de bladsteel, waardoor een frass patroon met twee parallelle lijnen ontstaat. Als de bladeren in de herfst afvallen zijn de larven makkelijk te vinden middels de zogenaamde groene eilanden.De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Ratelpopulier (Populus tremula).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.