MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
4,6-5,5 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
lokaal
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel en lichte uitbreiding. Na de vondsten in de duinen waar de soort van oorsprong (soms talrijk) voorkomt, lijkt de soort ook noordwaarts het terrein uit te breidend. Al bekend langs de grote rivieren, hier soms geimporteerd en honkvast. Waarnemerseffect; dient naar de mijnen gezocht te worden.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C., Doorenweerd, C.
 
LAATSTE AANPASSING
 
March 24, 2013, 2:09 pm
Familie: Nepticulidae, dwergmineermotten
 
 
wegedoornmineermot
Stigmella catharticella (Stainton, 1853)
 
Vliegtijddiagram
Mijn (leg/det: B. Haasnoot & T. Muus, foto: B. Haasnoot, Overveen, Prov. Noord-Holland, 11.x.2008)
 
 

Stigmella catharticella in Nederland

S. catharticella profiteert van de aanplanting van de waardplant wegedoorn. In Voorne komt de soort talrijk voor maar ook in de rest van het duingebied is de soort algemeen. Regelmatig weet de soort zich uit te breiden naar andere gebieden met wegedoorn en kan zich daar handhaven. De adulten vliegen in twee generaties van eind mei tot eind augustus en de rupsen zijn actief in september en oktober.

Herkenning

Adulten zijn redelijk goed herkenbaar door de zwarte voorvleugels met een witte stip voorbij het midden aan de achterzijde. Ze kunnen verward worden met Ectoedemia septembrella of eventueel E. intimella, maar deze missen de voor Stigmella kenmerkende schubben in de nek en hebben hier enkel haren.

Levenswijze 'biologie'

De mijnen zijn zeer typisch met  brede gangen die als een dikke darm over het blad heen en weer gaan met in boogjes verspreide groene frass. De rups is groen.De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Wegedoorn (Rhamnus catharticus)
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.