MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
30-40 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T.
 
LAATSTE AANPASSING
 
October 31, 2009, 2:08 pm
Familie: Crambidae, grasmotten (subfamilie Pyraustinae)
 
 
parelmoermot
Pleuroptya ruralis (Scopoli, 1763)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: B. Pijs, Den Helder, Prov. Noord-Holland, 27.vii.2004)
 
 

Pleuroptya ruralis in Nederland

Verspreid over heel Nederland is P. ruralis een uitgesproken gewone soort die met name in de zomermaanden talrijk kan zijn.

Herkenning

De vlinders kunnen overdag uit de vegetatie opgejaagd worden maar komen ook goed op licht. Vliegtijd ligt tussen juni en tot in september. De vlinders zijn vrij fors van formaat en worden daardoor snel verward met geometriden. De vleugels hebben een blauw/paarse weerschijn en zijn daardoor gemakkelijk te herkennen.

Levenswijze 'biologie'

De rupsen leven van half augustus tot na de overwintering in april op brandnetelbladeren, die naar de onderzijde worden opgerold en door de rupsen worden vastgesponnen met wit rag.
Jonge rups met brede wratten. De volgroeide rupsen zijn dof groen van kleur met duidelijke beharing, zonder anaal schild. De kop van halfvolgroeide rupsen is aan elke zijde voorzien een brede zwarte kleur. In het eind stadium, die vanaf half september kan worden aangetroffen, is de kop gelig van kleur en zijn alleen de kaken nog donker van kleur. De kop van P. ruralis staat recht naar voren met eveneens wat uitstekende kaken.
De rupsen wisselen enkele malen van bladspinsel en eten bij voorkeur in de nacht, in hetzelfde ingerolde blad verpoppen de rupsen ook in het voorjaar.

Waardplanten of voedsel

Brandnetel (Urtica dioica), zeer zelden ook andere lage planten, zoals Parenti (2000a) de families Chenopodiaceae, Polygonaceae en Rosaceae vermeld.
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.