HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Algemeenheid statistiek
zeer zeldzaam
Algemeenheid (schatting)
-
Migrant?:
standvlinder
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Afname.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 30, 2017, 10:16 pm
Familie: Crambidae, grasmotten (subfamilie Pyraustinae)
 
 
duinmuntvlinder
Pyrausta ostrinalis  (Hubner, 1796)
 
Meer afbeeldingen:

Er zijn geen extra afbeeldingen.
U kunt deze aanbieden!
Vlinder (leg/det/foto: A. Wijker, duinen t.h.v. Wimmenum, Prov. Noord-Holland, 6.iv.2007)
 
 

Pyrausta ostrinalis in Nederland

Een zeer zeldzame soort, die lokaal voorkomt in de duinen van de provincies Zuid- en Noord-Holland. Echte florerende populaties met vlinders in aantal in dit gebied zijn schaars. In het verleden zijn ook in het binnenland wel kleine populaties ontdekt, maar de meeste hiervan zijn naderhand verdwenen. Nog niet zo lang geleden (2011) werd een verse vlinder gezien nabij Soest.

Herkenning

De vlinders kennen een spanwijdte van 16-19 mm.

Levenswijze 'biologie'


Etymologie

De naam verwijst naar de voedselvoorkeur van de soort.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Kattenkruid (Nepeta), munt (Mentha) en marjolein (Origanum) (Parenti, 2000a).

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.