MUSEUMEXEMPLAAR

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
20-26 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T.
 
LAATSTE AANPASSING
 
January 16, 2014, 1:39 pm
Familie: Crambidae, grasmotten (subfamilie Evergestinae)
 
 
bonte valkmot
Evergestis pallidata (Hufnagel, 1767)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: T. Muus, Beetsterzwaag, Prov. Friesland, 24.vii.2008)
 
 

Evergestis pallidata in Nederland

Landelijk een gewone soort en op vliegplaatsen vrij gewoon. Met uitzondering het westelijke deel van Friesland en het hoge noorden van Groningen, waar de soort minder is gezien.
Voorkeur voor ruigten met dichte begroeiing op zonnige lokaties.

Herkenning

Adult overdag actief, komt iets minder goed op licht dan de andere soorten Evergestis. Vliegt met een wat dwarrelijke noch snelle vlucht net als de andere soorten van het genus. Herkenbaar.

Levenswijze 'biologie'

De rupsen leven op verschillende kruisbloemigen, meestal vrij laag in de plant van het loof. Eiafzet vindt plaats vanaf eind juni tot in juli aan de onderzijde van de bladeren, de rupsen zijn tot in november nog te vinden waarna ze zich een weg zoeken in de grond voor de verpopping. Overwintering vind thans ook plaats in popstadium. De soort is als rups goed te herkennen door de blauwe/grijze kleur op de rugzijde met een kenmerkende gele zijlijn. De lichte beharing is tevens door het hele rupsenstadium aanwezig. Afmetingen in volgroeid stadium betreft omstreeks 22 mm; lijken een voorkeur te hebben voor warme maar wat beschutte plekken en leven meestal vrij verscholen, nochthans zijn er ook exemplaren gevonden die zich meer lieten zien afkomstig uit Groningen, levend op de bladeren van koolzaad (Brassica napus).

Waardplanten of voedsel

Kruisbloemigen (Cruciferae), waaronder kool (Brassica), stijf barbarakruid (Barbarea), soorten veldkers (Cardamine), zandkool (Diplotaxis), mosterd (Sinapis) (Parenti, 2000a), ook op koolzaad (Brassica napus) en varkenskers (Coronopus), mierikswortel (Armoracia rusticana) (kweek, Muus).

 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.