MUSEUMEXEMPLAAR

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
14-23 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeer zeldzaam
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Gielis, C. & T.S.T. Muus
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 3, 2012, 10:41 pm
Familie: Pterophoridae, vedermotten (subfamilie Platyptiliinae)
 
 
streepzaadvedermot
Crombrugghia distans (Zeller, 1847)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg. S. Corver & T. Muus, det/foto: T. Muus, Wassenaar, Prov. Zuid-Holland, 27.vii.2007)
 
 

Crombrugghia distans in Nederland

Een zeldzame soort, die voornamelijk voor lijkt te komen langs de kust in de Hollandse duinen en Zeeland. Daarbuiten slechts enkele malen waargenomen. Bij Wassenaar (ZH.) is de soort op 9.vii.2007 aangetroffen door Haasnoot. De soort was voorheen vooral bekend uit de noordelijke helft van de provincie. De vindplaatsen liggen vooral op plaatsen waar de waardplant aanwezig is, meestal op schrale, zonnige en zandige bodems.

Herkenning

De vlinder vliegt in twee generaties in april tot juni en dan weer in juli en september. Droge en zanderige gebieden met name langs de kust zijn kenmerkende biotopen voor C. distans.
De vleugelwijdte is 15-22 mm. Het uiterlijk gelijkt sterk op de soorten in het geslacht Oxyptilus. Kenmerkend voor de huidige soort is de schubbenborstel op de achterrand van de derde achtervleugelveer, op 2/3de van de lengte van de veer. Gelijkende soort: O. pillosella, die ook langs de kust voorkomt.

Levenswijze 'biologie'

De rups is te vinden op een groot aantal planten. De rupsen van de voorjaarsgeneratie leven in de centrale delen van de plant (Gielis, 1996a). De zomergeneratie leeft van de bloemen en bloemknoppen en rust tijdens warm of slecht weer onderin de plant, de verpopping vindt plaats tegen de stengel of aan de onderzijde van het blad.
De rupsen zijn oranje tot helder rood tot rozebruin, met opvallende witte setae, zwart nekschild en zwarte kop. Volgroeide rups met lengte van 7-9 mm.

Waardplanten of voedsel

De soort is sterk gebonden aan klein streepzaad (Crepis capillaris).
Ook wel op smal streepzaad (C. tectorum), muizenoor (Hieracium pilosella), Picris hieracioides (Hannemann, 1977a), hoenderbeet (H. amplexicaule) en buiten ons land ook gevonden op Crepis succifolia, C. conyzaefolia, akkermelkdistel (S. arvensis), gekroesde melkdistel (Sonchus asper) (Nel, 1988a), C. albida en wilde cichorei (Cichorium intybus) (Bigot & Picard, 1991a).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.