HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
exotisch/import
Landelijk voorkomen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Geen oordeel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
December 6, 2010, 5:32 pm
Familie: niet gedefinieerd
 
 
 
 
 
 

Voorkomen

Een adventieve soort die in 1998 eens werd gevonden in Callantsoog (NH) en daarvoor nog enkele malen als rups vermeld op rottende sinaasappelen. De soort komt oorspronkelijk voor in Afrika, gemeld uit Uganda, Kenia, Malawi, Tanzania, Zuid-Afrika, Madagaskar, Réunion en Sint Helena. De soort is in Europa alleen bekend uit Engeland, Finland en Denemarken (Huisman & Koster, 2000a). Zij wordt steeds vaker een plaag in de fruitteeltsector.

Herkenning

...

Levenswijze 'biologie'

De rups is polyfaag op veel soorten fruitbomen en andere planten met grotere vruchten. De rups kent geen diapauze, mede door die reden komen er vele generaties voor in het leefgebied en dit leidt er toe, dat de soort een grote plaag vormt op plantages (met name sinaasappelen). De volwassen rupsen verlaten de vruchten en verpoppen op de grond in een spinsel (Huisman & Koster, 2000a).

Etymologie

Spikkel verwijst naar het uiterlijk van deze soort. Bladroller is afgeleid van de familienaam bladrollers, ook al leeft deze soort niet expliciet als bladroller.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Katoen (Gossypium sp.), citrusvruchten (Citrus), mais (Zea mays), vijg (Ficus), olijf (Olive europaea), avacado (Persea americana), granaatappel (Punica granatum) en ook eik (Quercus) (Huisman & Koster, 2000a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.