MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
19-23 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeer algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T.
 
LAATSTE AANPASSING
 
October 31, 2009, 10:37 pm
Familie: Tortricidae, bladrollers (subfamilie Tortricinae)
 
 
voorjaarsbladroller
Tortricodes alternella (Denis & Schiffermueller, 1775)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: Mervyn Roos, Vierhouten, Prov. Gelderland, 23.iii.2012)
 
 

Tortricodes alternella in Nederland

Een algemene soort, onmiddellijk te herkenbaar aan de vliegtijd. Zij kan in sommige jaren al aangetroffen worden vanaf januari. Vooral talrijk in bossen, daarbuiten ook zeker niet zeldzaam.

Herkenning

Begin februari tot eind april, soms al vlinders in begin januari. Een grote bruinachtige soort met zeer lange spitse en smalle vleugels. Voorvleugels witachtig-roomkleurig, de tekening is bruin, soms bruingrijs. Het eerste deel, vanaf 1/3 is lichter van kleur, daarna donker. Mannetjes dof getekend, wijfjes zeer krachtig getekend en lijnen zijn nadrukkelijker aanwezig. De achtervleugels zijn licht bruingrijs.

Levenswijze 'biologie'

De rups is te vinden vanaf mei tot half juni op verschillende loofbomen, met een voorkeur voor eik. Hier maken zij een bladvouw die aan één zijde goed is vastgesponnen. Zij is roodbruin of paarsbruin, opzij bruin met drie vuilwitte overlangse lijnen over de rug met daartussen telkens een witte vlek. Buikzijde licht van kleur. Kop zwartachtig, nekschild ook wat donker maar tamelijk doorzichtig.

Waardplanten of voedsel

Verschillende bomen en struiken, vooral op eik (Quercus) en berk (Betula) (Razowski, 2002a). Ook relatief vaak op haagbeuk (Carpinus), hazelaar (Corylus) en Prunus (Bentinck & Diakonoff, 1968a). In de duinen ook wel op duindoorn (Hippophae rhamnoides) (Scheffers, 2006a).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.