WETENSWAARDIGHEDEN
 
Afmeting in spanwijdte
15-23 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeer algemeen
Migrant?:
nee
 
HERKENBAARHEID
   
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 17, 2012, 4:14 pm
Familie: Tortricidae, bladrollers (subfamilie Tortricinae)
 
 
gevlamde bladroller
Archips xylosteana (Linnaeus, 1758)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/foto: C. Corver, Zoetermeer, Prov. Zuid-Holland, 26.vi.2007)
 
 

Archips xylosteana in Nederland

Een zeer algemene soort die ook vaak talrijk aanwezig is, eveneens wordt deze soort als rups vaak gevonden. Zeer polyfaag op een groot scala aan loofbomen en lagere planten, die ook overal zijn te vinden.

Herkenning

Voorvleugel korter en daarom iets breder. De achterrand is minder geslingerd dan bij A. crataegana, de omslag matig breed, tot het midden, met franje. Vrij variabel, doch als regel gemakkelijk herkenbaar aan de donkere tekening, die bijna identiek is bij beide seksen. Af en toe met meer egale oranje tekening, maar contrast is nog steeds aanwezig. Grondkleur sterk glanzend licht bruinachtig-grijs, iets donkerder bij het vrouwtje; de tekening donker koffiebruin, helder en fijn gerand; het wortelveld vormt een schuine vrij slanke vlek met een afgeronde top (smaller dan bij A. crataegana), soms iets ingesnoerd onder de top; de middenband zeer schuin, vooral bij het mannetje, onderste helft sterk verbreed, de voorrand iets concaaf, de achterrand overal duidelijk, met een krom tandje boven en een stompe hoek onder het midden; de voorrandsvlek breder rechthoekig, zijn aanhangsel dik, scherp gepunt, bij het vrouwtje soms verbonden met een vlekje in de vleugelpunt. Achtervleugel nogal donker bruingrijs met een bronzen glans, de vleugelhelft aan de binnenhoek iets donkerder grijs.

Levenswijze 'biologie'

De rups is variŽrend van blauwgroen tot donkergrijs; de kop, de voorpoten en het nekschild zwart, de wratten fijn en lichter. Zij leeft in mei en juni als bladroller op vele loof- en fruitbomen, soms ook lagere planten. Verpopping vindt plaats in de bladrol, wanneer de vlinder uitkomt dan wordt de pophuls karakteristiek naar buiten geschoven.

Etymologie

Het samenspel van bruin, geel en zwart doet denken aan een vlam.

Synoniemen:
= karetvlindertje (bron onbekend, in: Wolfskeel, 2006)

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Een groot aantal planten met in Razowski (2002a) genoemd esdoorn (Acer), meidoorn (Crataegus), populier (Populus), berk (Betula), kamperfoelie (Lonicera), peer (Pyrus) en appel (Malus).

  
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.