WETENSWAARDIGHEDEN
 
Afmeting in spanwijdte
9-11 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeldzaam
Migrant?:
nee
 
HERKENBAARHEID
   
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
November 19, 2009, 12:05 pm
Familie: Gelechiidae, palpmotten (subfamilie Gelechiinae)
 
 
zwartvlekboegsprietmot
Monochroa tetragonella (Stainton, 1885)
 
Vliegtijddiagram
 
Er zijn momenteel geen extra afbeeldingen.
 

Monochroa tetragonella in Nederland

Zeldzaam in Nederland. Kan aan de kust worden aangetroffen waar de waardplant groeit. Slechts enkele waarnemingen bekend.

De soort kwam in Nederland voor het eerst onder de aandacht in 1984, naar aanleiding van een (aanvankelijk) eerste vondst in Melissant (ZE) door K.J. Huisman op 8.vii.I983 (Huisman et al, 1986a; Huisman & Koster, 1994a). Meer waarnemingen volgden. Echter door nader onderzoek van O. Karsholt bleek echter dat een deel van deze waarnemingen tot M. moyses (Uffen, 1991) behoorde. Tijdens dit onderzoek bleek tevens dat de soort al eerder gevangen was. Het eerste exemplaar voor Nederland stamt uit de collectie van Bentinck (Terschelling, 30.vi. 1957, coll RMNH) (Huisman & Koster, 1994a).

Herkenning

De adult vliegt in juni en juli. De soort kan overdag rustend in een verticale houding in de directe omgeving van de waardplant worden aangetroffen.

De soort kan verward worden met Monochroa moyses (Uffen, 1991). Het soort kan slechts met behulp van genitaal onderzoek met zekerheid van deze soort worden onderscheiden. Een duidelijke beschrijving alsmede afbeeldingen van de adult en het mannelijk en vrouwelijke genitaal van beide soorten worden gegeven in Huisman & Koster (1994a).

Levenswijze 'biologie'

De larve mineert de steel en wortels van Melkkruid (Glaux maritima) en zeealsem (Artemisia maritima). Planten met rupsen kunnen herkend worden doordat aangetaste planten vaak verwelken en verdorren (Bland et al, 2002a).

Etymologie

De term 'boegspriet' verwijst naar sterk versmalde ondervleugelpunten die doet denken aan de ouderwets schip die ook een spitse voorzijde kent.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Melkkruid (Glaux maritima) (Bland et al, 2002a; Elsner et al 1999a; Huisman et al, 1986a) Elsner et al (1999a) noemt ook Zeealsem (Artemisia maritima).

  
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.