MUSEUMEXEMPLAAR

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
8-11 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
vrij algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Toename.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Koster, J.C.
 
LAATSTE AANPASSING
 
October 31, 2009, 7:07 pm
Familie: Cosmopterigidae, prachtmotten (subfamilie Cosmopteriginae)
 
 
hopprachtmot
Cosmopterix zieglerella (Hubner, 1810)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: C. Snyers, Berchem, BelgiŽ, 25.v.2007)
 
 

Cosmopterix zieglerella in Nederland

Een soort is vooral bekend van de zandgronden en de duinen, in het noorden nog weinig gevonden. Vooral te vinden waar de voedselplant in heggen en houtwallen groeit.

Herkenning

De soort vliegt van eind mei tot juli en kan geklopt worden uit hop. De vlinder kan worden verward met C. scribaiella, maar kan hiervan worden onderscheiden door de goudglanzende kop en schouderdeksels en de brede schuine goudkleurige dwarsband in het wortelveld van de voorvleugel.

Levenswijze 'biologie'

De larve is bleek vleeskleurig met een onregelmatige rode ruglijn en twee gelijksoortige zijlijnen. De larve mineert in een blad van juli tot september. De mijn begint als een onregelmatige gang op de hoofdnerf of een grote zijnerf. Vanuit deze mijn worden later in alle richtingen verschillende aftakkingen gemaakt zodat de mijn verandert in een onregelmatige gevormde plaatmijn. Verder spint de larve een koker waarin het zich verschuilt als het niet eet. De larve kan meer dan een mijn maken. De volwassen larve verlaat de mijn en spint een witte cocon aan de grond waarin het overwintert. Hierin volgt de verpopping na de winter.De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Hop (Humulus lupulus).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.