MUSEUMEXEMPLAAR

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
8-10 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeldzaam
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C.
 
LAATSTE AANPASSING
 
May 27, 2011, 9:18 pm
Familie: Elachistidae, grasmineermotten
 
 
gepuncteerde grasmineermot
Elachista pollinariella (Zeller, 1839)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: J. van Roosmalen, duin bij Egmond, Prov. Noord-Holland, 25.5.2011)
 
Er zijn momenteel geen extra afbeeldingen.
 

Elachista pollinariella in Nederland

Een zeldzame soort die slechts af en toe wordt waargenomen. De soort is tot nu toe voornamelijk aangetroffen op de kalkgraslanden van Limburg, op de zandgronden van de Veluwe en in de duinen.

Herkenning

Vrij characteristiek getekende soort. De voorvleugels hebben een beige witte glanzende grondkleur met drie beige-gelige dwarsbanden met donkerbruine tot zwarte schubben verspreid over de voorvleugel. De apex is afgezet met een lichtbeige dwarsband geaccentueerd met donkere schubben.

Hoewel in Nederland geen sterk gelijkende soorten voorkomen dient men bewust te zijn van gelijkende soorten die in de rest van Europa voorkomen. Het is daarom aan te bevelen vooral afgevlogen exemplaren aan genitaal onderzoek te onderwerpen. Gelijkende soorten, voorkomend in de rest van Europa: Elachista heringi (Rebel), Elachista collitella (Duponchel), Elachista subocellea (Stephens) en Elachista nolckeni (Sulcs).

Levenswijze 'biologie'

Volgens Hering (in Schütze, 1931) maakt de larve een wittige blaasachtige gangmijn beginnend vanaf de bladtop, welke de hele breedte van het blad inneemt. De soort zou een voorkeur hebben voor kleine planten van Festuca sp. in een droge omgeving (Hering, in Schütze, 1931).De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Brachypodium sylvaticum, Elymus repens, Festuca arvernensis, Festuca longifolia, Festuca ovina, Festuca rubra, Poa sp., Poa pratensis, Poa trivialis en Trisetum flavescens (Parenti & Varalda, 1994). Hering noemt alleen Festuca sp. en Brachypodium sylvaticum (in: Schütze, 1931). Aangezien veel waardplanten genoemd in (Parenti & Varalda, 1994) terugvoeren op zeer oude data, Elachista pollinariella veel gelijkende soorten kent en recent ook nog gelijkende soorten (bijv. Elachista nolckeni (Sulcs, 1992)) zijn ontdekt, is het verstandig andere waardplanten dan Festuca sp. en Brachypodium sylvaticum voorlopig met voorzichtigheid te behandelen. Voor zover bekend zijn er nog geen waardplanten bekend uit Nederland. Nauwkeurige bestudering van het Nederlands collectie materiaal zou eventueel meer informatie moeten opleveren.
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.