HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Algemeenheid statistiek
vrij algemeen
Algemeenheid (schatting)
-
Migrant?:
standvlinder
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Koster, J.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
November 1, 2009, 12:50 am
Familie: Stathmopodidae, pootmotten (subfamilie Stathmopodinae)
 
 
pootmot
Stathmopoda pedella  (Linnaeus, 1761)
 
Meer afbeeldingen:

Vlinder (leg/det/foto: G. Sinnema, bev. S. Corver, Leeuwarden, Prov. Friesland, 17.vi.2010)
 
 

Stathmopoda pedella in Nederland

Een vrij gewone soort die bijna overal te vinden is daar waar de voedselplant groeit.

Herkenning

De vlinders kennen een spanwijdte van 11-15 mm. De soort vliegt in een generatie van eind mei tot begin augustus. Door de opvallende vleugeltekening en de vreemde zithouding met de uitgespreide achterpoten niet te verwarren met een andere soort.

Levenswijze 'biologie'

De larve is licht purperbruin. Kop en borstschild donkerbruin. De larve leeft in september in de rijpende katjes, deze raken hierdoor enigszins verkleurd. Een kleine opening en enige uitwerpselen verraden ook de aanwezigheid. Verpopping aan de grond in een los spinsel van oktober tot het einde van het voorjaar.

Etymologie

In rust spreidt de soort haar poten opvallend zijdelings uit.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Zwarte els (A. glutinosa) en witte els (A. incana).

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.