HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Algemeenheid statistiek
algemeen
Algemeenheid (schatting)
-
Migrant?:
standvlinder
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
November 1, 2009, 12:54 am
Familie: Oecophoridae, sikkelmotten (subfamilie Oecophorinae)
 
 
bruine molmboorder
Harpella forficella  (Scopoli, 1763)
 
Meer afbeeldingen:

Vlinder (leg/det/foto: J. van der Laan, Wageningen-Hoog, Prov. Gelderland, 1.vii.2010)
 
 

Harpella forficella in Nederland

Harpella forficella is in grote delen van ons land een gewone soort, vooral op de zandgronden.

Herkenning

De vlinders kennen een spanwijdte van 20-28 mm. Vlinders vliegen vanaf april tot in begin september, soms overdag aan te treffen. Ook komen de vlinders goed op licht.

Levenswijze 'biologie'

De rups is tweejarig en leeft onder de bast van vermolmd hout en in boomzwammen op loofhout (Grabe 1955a, in Huisman et al., 2006a). De rups zou volgens Tokár et al. (2005a) vooral leven in groepsverband.

Etymologie

Rups al een weg vretend (borend) in sterkvergaand hout (molm).

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Dood hout (Tokár et al., 2005a).

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...



 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.