MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
22-27 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T.
 
LAATSTE AANPASSING
 
February 18, 2011, 8:52 pm
Familie: Depressariidae, platlijfjes (subfamilie Depressariinae)
 
 
bonte kaartmot
Agonopterix ciliella (Stainton, 1849)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: Hans Jonkman, conf. T. Muus, Roggebotzand, Prov. Flevoland, 9.iv.2013)
 
 

Agonopterix ciliella in Nederland

Een vrij algemene soort, die verspreid over het land voorkomt. Soms schaars. Door sterke gelijkenis met A. heracliana wordt de soort mogelijk vaker over het hoofd gezien. Gericht onderzoek heeft uitgewezen dat A. ciliella toch in mindere mate voorkomt, en in de meeste gevallen A. heracliana dominanter aanwezig is.

Herkenning

De vlinders kennen een bijna identieke biologie ten opzichte van A. heracliana, zie deze soort voor de diagnose tussen deze beide soorten. De soort vliegt van augustus tot in mei, de soort overwintert als adult.

Levenswijze 'biologie'

De rups leeft van verschillende lage planten, van eind juni tot september, soms levend van de bloemen en zaden, maar meer gebruikelijk van de bladeren die als een tubus wordt ingerold. De soort verpopt bij afgevallen plantmateriaal, of in de bodem in een cocon (Harper et al., 2002a; Palm, 1989a).
De rups is helder groen, met gelige tinten, verspreid over het lichaam bevinden zich donkere wratten. Wat donkere, en kortere setae als bij A. heracliana, nekschild eerst donker, later licht van kleur met de buitenste weerszijden zwart. Kop eerst donkerbruin-zwart, later lichter bruin, maar de kop is altijd vele malen donkerder en contrastrijker als bij A. heracliana.

Waardplanten of voedsel

Verschillende planten, o.a. engelwortel (Angelica sylvestris), pastinaak (Pastinaca sativa), melkeppe (Peucedanum palustre), weidekervel (Silaum silaus), berenklauw (Heracleum sphondylium), peen (Daucus carota) en karwijselie (Selinum carvifolia) (Harper et al., 2002a).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.