MUSEUMEXEMPLAAR

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
19-25 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
algemeen
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T.
 
LAATSTE AANPASSING
 
November 1, 2009, 1:07 am
Familie: Depressariidae, platlijfjes (subfamilie Depressariinae)
 
 
bleke kaartmot
Agonopterix arenella (Denis & Schiffermueller, 1775)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/det/foto: T. Muus, Frankenau, Duitsland, 27.iv.2008)
 
 

Agonopterix arenella in Nederland

Een algemene soort die verspreid over ons land voorkomt, minder vaak in hoge aantallen.

Herkenning

De vlinder komt op licht, in de maanden september tot na de overwintering, tot begin juni. De soort kenmerkt zich door de donkere vlek op de voorvleugel, met daarbij twee sterk aanwezige zwarte vlekken voor deze vlek liggend, vooral karakteristiek zijn ook de zwarte vlekken aan de basis van de voorvleugelfranje.

Levenswijze 'biologie'

De rups leeft van mei tot begin augustus. De rups leeft eerst minerend, later in een spinsel aan de onderzijde van het blad (Harper et al., 2002a). De randen worden onderwaarts gevouwen en om die reden zijn de rupsen ook vrij gemakkelijk te vinden. De mineergangen zijn vaak dan nog goed zichtbaar, in combinatie met de ingevouwde bladeren zijn de rupsen snel te determineren. De eieren worden afgezet op de bladeren (Palm, 1989a).
De rups is wat crèmegroenig, met wat gelige tinten, met kleine wratten. Lichaam voorzien van dorale rugstrepen, met zwarte tinten, setae vuil wit tot grijs met wittige uiteinden. Nekschild niet afwijkend van de kleur van de rest van het lichaam, wel met aan weerszijden opvallend getekende zwarte vlekken, kop bruingelig tot oranjebruin.De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Distels (Carduus en Cirsium), centaurie (Centaurea), klis (Arctium) en zaagblad (Serrutula tintoria). Ook bekend van driedistel (Carlina), melkdistel (Sonchus) en beemdkroon (Knautia arvensis) (Palm, 1989a; Harper et al., 2002a).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.