WETENSWAARDIGHEDEN
 
Afmeting in spanwijdte
9-11 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
vrij algemeen
Migrant?:
nee
 
HERKENBAARHEID
   
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel doch lichte toename. Wordt iets vaker gezien ten opzichte van de voorgaande periode, wint vooral noordelijk gebied (Overijssel, Drenthe, Friesland en te verwachten in Groningen).
 
RECENTE VONDSTEN
 
Kaarten op Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
June 18, 2016, 11:08 pm
Familie: Eriocranidae, purpermotten
 
 
roze purpermot
Eriocrania cicatricella (Zetterstedt, 1839)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg/foto: A. Baas, det. T. Muus, Hardenberg, Prov. Overijssel, 17.iv.2006)
 
 

Eriocrania cicatricella in Nederland

Vrij algemeen. De soort komt met name zuidelijke helft van ons land voor. De meeste waarnemingen bevinden zich in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De soort werd voor het eerst in 2000 in Friesland (Hemrik) aangetroffen door Sinnema en was daarmee een nieuwe soort voor Friesland (Huisman et al., 2003a). In 2004 voor het eerst ook door J. Wolschrijn vastgesteld in Drenthe (Huisman et al., 2006a). Onderhand zijn er veel nieuwe vindplaatsen bekend geworden en we kunnen dus concluderen dat deze soort echt geen zeldzaamheid meer is.

Herkenning

De adult vliegt van maart tot begin mei. De adulten zijn zeer variabel van tekening. Het onderscheid met andere soorten is soms alleen op basis van genitaliënonderzoek of op basis van de mijnen en larven met zekerheid te onderscheiden. Verse exemplaren zijn wel goed te herkennen aan de Y-vormige schubbenpartij in het verlengde van de tornusvlek.

Levenswijze 'biologie'

De larve maakt blaasmijnen op de bovenkant van het blad zonder duidelijke begingang, aan de rand van het blad. Larven te vinden in mei. Soms meerdere larven in één blaasmijn. De larve is opvallend wit doorzichtig van kleur, met een witte kop en alleen bruine mandibels. Het het frass ligt in korte draden door de mijn verspreid (Ellis, 2005a; Edmunds, 2003a).

De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Etymologie

Purpermot, afkomstig van het Zweedse 'Purpurmalar', de vlinders hebben een purperachtig uiterlijk. De soort is meestal iets zwakker getekend, en oogt meer lichtrood-roze.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Berk (Betula).

  
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.