MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
9.5-14.5 mm
Nationale status
exotisch/import
Voorkomen:
adventief
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Geen oordeel.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T.
 
LAATSTE AANPASSING
 
December 5, 2010, 9:35 pm
Familie: Praydidae, gladkopjes
 
 
citrusmot
Prays citri (Milliere, 1873)
 
Vliegtijddiagram
 
Er zijn momenteel geen extra afbeeldingen.
 

Prays citri in Nederland

Deze soort wordt met regelmaat in kassen aangetroffen als er aan de hand van buitenlands materiaal rupsen of andere stadia worden geimporteerd. Balachowsky (1966a) noemt het voorkomen van de soort in het wild in onze streken in grote delen van het Middellandse Zeegebied, waarbij de soort in sommige jaren een grote plaag kan zijn op citrus.
Het oorspronkelijke verspreidingsgebied is breed, verspreid in Noord- en Zuid-Afrika, het Midden-Oosten, India, Japan, Zuidoost AziŽ en grote delen van AustraliŽ

Herkenning

De voorvleugels zijn zilverachtig grijs met sterkgetekende donkerbruine tekening. Achtervleugel tamelijk lichtgrijs, met tekening en aders donkergrijs. Kop, thorax en abdomen met een gelijke kleur als de voorvleugels.

Levenswijze 'biologie'

De rups leeft op jonge loten, bloeiwijzen en vruchten van de waardplant. De rups is lichtgeel tot groenig, of tegen het bruine aan. Kop en nekschild vooral donker. Verpopping vindt plaats in een open cocon aan de waardplant. De wijfjes zijn instaat 60 tot 156 eitjes af te zetten in kleine groepjes op een jonge uitloper van de plant. De totale cyclus neemt 30 a 60 dagen in beslag, afhankelijk van de temperatuur (Carter, 1984a).

Waardplanten of voedsel

Citrus (Citrus spp.) (Carter, 1984a; Balachowsky, 1966a).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.