MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
7 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeer zeldzaam
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Status relatief onbekend.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C.
 
LAATSTE AANPASSING
 
November 1, 2009, 1:43 am
Familie: Gracillariidae, mineermotten (subfamilie Lithocolletinae)
 
 
bremstengelvouwmot
Phyllonorycter scopariella (Zeller, 1846)
 
Vliegtijddiagram
Tekening (naar Corver, 2009)
 
Er zijn momenteel geen extra afbeeldingen.
 

Phyllonorycter scopariella in Nederland

Een zeer zeldzame soort in Nederland. De soort is slechts bekend van enkele locaties in het binnenland (o.a. Veluwe) echter dit zijn voornamelijk wat oudere meldingen. Recent is de soort echter waargenomen in Limburg. Een aantal vlinders werden gesleept van de waardplant in het Meinweggebied bij Vlodrop station (Limburg) in mei 2005 (Huisman et al, 2007a).

Herkenning

De adult is klein, rond de 7 mm De soort heeft relatief smalle, lange voorvleugels, met een oker tot goudkleurige grondkleur met licht grijze accenten. De basale lijn (lijn vanaf het lichaam) en de strigulae (witte haakjes langs de vleugelrand) zijn wit, variabel van vorm en niet tot nauwelijks omrand.

Levenswijze 'biologie'

De larve mineert onder de schors van de twijgen van brem (Cytisus scoparius). De mijnen zijn tussen de 15 tot 20mm en hebben een opgeblazen uiterlijk (Edmunds, 2005a). De rupsen mineren in het najaar onder de schors van de twijgen van hun waardplant, voornamelijk op het uiteinde van jonge, groene twijgen, meestal tussen twee ribben. Ze zijn te vinden van eind september tot en met begin mei (Emmet, Watkinson & Wilson, 1983a; Edmunds, 2005a). De mijnen worden voornamelijk gevonden op wat kleinere, jongere planten en zijn te herkennen aan hun lichtbruine kleur, afstekend op de groene twijgen (Edmunds, 2005a). De rups verpopt in het najaar in de mijn en overwintert als pop.De biologie van deze soort is uitgebreid beschreven op Bladmineerders.nl

Waardplanten of voedsel

Brem (Cytisus scoparius).
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.