HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel, al toont de soort na de forse uitbreiding weer een afname.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Corver, S.C. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
February 18, 2022, 11:15 pm
Familie: Gracillariidae, mineermotten (subfamilie Lithocolletinae)
 
 
vuurdoornvouwmot
Phyllonorycter leucographella  (Zeller, 1850)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen, toch nog weer gewoner in stedelijk gebied vanwege het voorkomen van de voedselplant. De soort kent echter jaren waarbij de soort explosief kan optreden, afgewisseld met zeer slechte jaren, waarbij de soort nauwelijks wordt waargenomen.

Herkenning

Gelijkende soorten: Phyllonorycter corylifoliella. Deze soort heeft echter doorgaans veel minder wit. Vooral ontbreken de costale strigulae. Bovendien heeft P. corylifoliella donkerbruin wit geblokte poten. Bij P. leucographella zijn de voorpoten vrijwel geheel wit.

Levenswijze 'biologie'

De mijn begint bij de bladnerf, waarna de mijn zich over de breedte van het blad verbreidt. De uitwerpselen liggen meestal op een gecentreerde plek. De mate van samentrekking van het blad varieert. De rups overwintert. Verpopping vindt plaats in de mijn zelf in het voorjaar. In sommige gevallen kan P. leucographella massaal voorkomen op bijvoorbeeld vuurdoorn struiken. 

Etymologie

Vouwmot verwijst naar de mijnen, die vaak op vouwtjes op het blad lijken. In het verleden zijn ook soorten 'vouwmijnmot' genoemd, wegens de lengte van de naam is 'mijn' weggelaten.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Meidoorn (Crataegus), prunus (Prunus), dwergmispel (Cotoneaster), gecultiveerde appel (Malus), vuurdoorn (Pyracantha coccinea), elsbes (Sorbus torminalis).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.