MUSEUMEXEMPLAAR

Geen foto's.

 
FEITEN
 
Afmeting in spanwijdte
40-44 mm
Nationale status
inheems
Voorkomen:
zeldzaam
Migrant?:
nee
Herkenbaarheid
 
 
TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Toename, in westelijke en noordelijke richting.
 
RECENTE VONDSTEN
 
Waarneming.nl
 
FOTO AANBIEDEN
 
Instructies? klik hier!
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T.
 
LAATSTE AANPASSING
 
July 29, 2011, 6:31 pm
Familie: Crambidae, grasmotten (subfamilie Pyraustinae)
 
 
buxusmot
Cydalima perspectalis (Walker, 1859)
 
Vliegtijddiagram
Vlinder (leg. M. van der Straten, foto: T. Muus, viii.2008)
 
 

Cydalima perspectalis in Nederland

Een zeldzame soort, die van oorsprong niet in ons land voorkomt. In juni 2007 werd zij voor het eerst in Boskoop (Zuid-Holland) gevonden, daarna volgden ook elders in provincie vondsten. Onlangs heeft uitbreiding langs de grote rivieren in Noord-Brabant plaatsgevonden, lokaal kan zij hier erg algemeen zijn (Muus et al. 2009a). In Europa werden ook verscheidene vondsten gedaan in het zuidwesten van Duitsland, Groot-BrittanniŽ, Zwitserland, west-Oostenrijk en noordoostelijke delen van Frankrijk. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied bevindt zich in Zuidoost AziŽ (Muus et al. 2009a).

Herkenning

De vlinders vliegen in twee generaties in het jaar en komen op licht. Zij kan worden verward met andere soorten, vooral die uit het genus Diaphania maar gezien het feit dat deze vlinders maar zeer zelden uit tropische landen worden geÔmporteerd is de kans op verwarring klein. De soort heeft geen geurpluim aan het eind van het lichaam, en de donkere banden over de vleugels bevat een kleine haakvormige inkeping.

Levenswijze 'biologie'

De rupsen kunnen gedurende het hele jaar worden aangetroffen. Hierdoor worden planten behoorlijk aangetast, waardoor herstel soms onmogelijk is en planten afsterven. Zij leven in een spinsel op de waardplant, waarin zij uiteindelijk ook verpoppen. De rupsen hebben een zwarte kop en nekschild, zij zijn felgroen met diverse zwarte wratten die omringd zijn door wittere gedeelten. Duidelijke setae (beharing) (Muus et al. 2009a). Overwintering als halfvolgroeide rups, in een ijle cocon op de grond. Doorstaat temperaturen tot ver beneden het vriespunt (over de bionomie: Muus, in prep.).

Waardplanten of voedsel

Verschillende soorten Buxus, de literatuuropgaven populier (Populus) als waardplant zijn incorrect.
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.