HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
vrij algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
October 31, 2009, 10:55 pm
Familie: Tortricidae, bladrollers (subfamilie Tortricinae)
 
 
vruchtbladroller
Adoxophyes orana  (Fischer von Roslerstamm, 1834)
 
 
 

Voorkomen

Een vrij algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Hoewel de soort algemeen is kan niet gezegd worden dat zij in heel Nederland gezien wordt. Vooral in het noordelijke provincies is de soort geen gewone verschijning. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd de soort, mogelijk door import, in Nederland waargenomen waarna zij zich snel vestigde in Zeeland en Limburg. Het meest algemeen is de soort nog in het zuidelijke en central deel van het land, in fruitboomgaarden en het stedelijke gebied.

Herkenning

Van mei tot eind september. Het is een vrij variabele soort, nu eens licht, dan weer donkerder kaneelbruin. Wijfjes zijn meestal donkerder, soms wel grijsbruin. De tekening is meestal goed zichtbaar, warm roodnrbuin. Het wortelveld is vaag, aan zijn onder-buitenhoek met een donkerbruine vlek, bij het wijfje meestal afwezig. De dwarsband is nogal smal, iets onregelmatig, onder het midden met een vertakking aan de buitenkant, bij het wijfje soms onduidelijk. De voorrandvlek is onregelmatig-bandvormig en reikt to onder het midden van de achterrand; de franje is lichter. Achtervleugels zijn licht bruingrijs, half doorzichtig. De franje is sterk zilverglanzend (Bentinck & Diakonoff, 1968a).

Levenswijze 'biologie'

De rups leeft van september (Muus) tot na de overwintering (Kuznetzov, 1987a) van mei tot juni op vele loofhoutsoorten (Bentinck & Diakonoff, 1968a). Overwinterend als tweede of derde stadium rups (Kuznetzov, 1987a). Zij is donker groengrijs, met de kop en het nekschild vuilgeel (Bentinck & Diakonoff, 1968a). Zij leeft in samengesponnen bladeren, in bloemen of op (niet in!) vruchten - soms een invasieve soort.

Etymologie

Geen nadere verklaring.

Notitie:
Met vruchtbladroller werden vroeger ook andere soorten bedoeld.

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Onder andere esdoorn (Acer), els (Alnus), populier (Populus), kamperfoelie (Lonicera), wilg (Salix), roos (Rosa), braam (Rubus), Ribes, liguster (Ligustrum) en hop (Humulus) (Razowski, 2002a). Zeldzaam op lage planten, o.a. kruiden (Kuznetzov, 1987a).

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Sparganothis pilleriana
puntsnuitbladroller


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.