HERKENBAARHEID
 
 
WETENSWAARDIGHEDEN
 
Nationale status
inheems
Landelijk voorkomen
algemeen
Concept Rode lijst
Onbepaald
 
WANNEER VLIEGT DE VLINDER?

TOE- OF AFNAME (TREND)
 
Stabiel.
 
FOTO AANBIEDEN
 
Hoe kan ik bijdragen?
 
AUTEUR(S)
 
Muus, T.S.T. | Bronnen
 
LAATSTE AANPASSING
 
February 18, 2022, 11:33 pm
Familie: Oecophoridae, sikkelmotten (subfamilie Oecophorinae)
 
 
bruine huismot
Hofmannophila pseudospretella  (Stainton, 1849)
 
 
 

Voorkomen

Een algemene soort die verspreid over het land kan worden waargenomen. Zelden hierbuiten in kleine aantallen. De soort kan binnenshuis als plaag optreden. Voorheen was de soort bekend uit Azië, maar is sinds de 19e eeuw ook via voedsel geïntroduceerd in andere werelddelen.

Herkenning

De vlinders worden het hele jaar door gevonden en komen op licht. Binnenshuis worden veel waarnemingen gedaan, omdat de soort als rups op verschillende materialen leeft die voornamelijk in schuren of zolders te vinden zijn. De meeste waarnemingen worden gedaan tussen juni en augustus. Adulten kunnen worden verward met het genus Agonopterix, Depressaria en enkele Gelechiiden. In veel gevallen zijn de exemplaren van H. pseudospretella wat groter van formaat, met een brede franje en drie duidelijke vlekken op de voorvleugel.

Levenswijze 'biologie'

Het rupsenstadium duurt tamelijk lang en meestal leven deze rupsen in groepsverband. De rupsen zijn vrij gemakkelijk op naam te brengen maar lijkt ook veel op Endrosis sarcitrella die ook binnenshuis kan worden aangetroffen. De kop is roodbruin, het lichaam is egaal wit-crèmegeel van kleur en het nekschild is ook vrij neutraal van kleur. Meestal heeft deze dezelfde kleur als het lichaam zelf, of soms met een roodbruinige tint zoals de kop. Vooral in de eerste stadia is er een matige, maar duidelijke beharing aanwezig. De verpopping vind plaats in of op het voedsel, in een stevige gesponnen cocon. Het popstadium duurt enkele weken (Muus, kweek).

Etymologie

Komt in de meeste gevallen binnenshuis voor, als voorraadinsect.

Synoniemen:
= zadenmot, zaadmot (diverse auteurs)

Waardplanten of voedsel Voor referenties, zie linkermenu "Bronnen"

Verschillende plantaardige materialen, zelden ook stoffen, dode materialen (dood plantenmateriaal, dode dieren), papier en karton, dierenvoer en meel.

Links

Bekijk deze soort op Lepiforum.

 
VERSPREIDING

Bekijk eerdere periodes...

De soort kan worden verward met:


Tinea pellionella
gewone pelsmot

Borkhausenia fuscescens
dwergsikkelmot


 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.