Micro's strekken de vleugeltjes!

Gepubliceerd op 14 maart 2013 door Beheer
 
De eerste dagvlinders lieten zich alweer zien. Het duurt niet lang meer en nachtvlinderspotters komen weer volledig aan hun trekken. Ook qua nachtvlinders zijn er alweer een aantal soorten te vinden. En niet alleen macro's, ook micro's lieten zich al zien. Maar: zijn een aantal soorten niet extra vroeg?

Ook al is het koud in januari en februari, er zijn altijd een aantal soorten micro's te zien. Het op naam brengen van deze soorten is vaak maar een koud kunstje: wees slim en let op de vliegtijd. Op het forum en via de e-mail krijgen wij al vragen binnen van fotografen die bladrollers en vedermotten gezien hebben en zij zijn het spoor soms bijster. Bekijk ook eens de pagina Vroege micro's voor een handig overzicht van de micro's die we rond deze tijd kunnen aanschouwen. In het geval van bladrollers zal het nu vooral gaan om de voorjaarsbladroller (Tortricodes alternella) en er zijn slechts twee vedermotten die overwinteren en die nu te zien zijn: de windevedermot (Emmelina monodactyla) en de scherphoekvedermot (Amblyptilia acanthadactyla). Maak het uzelf niet moeilijker dan het is!


Windevedermot: een soort die te vaak voorkomt op forums en in de e-mail. Toch maar een van de twee vroege vedermotten (foto: Benno te Linde).

Klaar met overwinteren!
De beide vedermotsoorten overwinteren dus, maar welke soorten nog meer? Denkt u eens aan vele soorten boogbladrollers (inclusief de kameleonbladroller en diamantborsteltje) uit het genus Acleris. Andere platte soorten die hier wat op lijken dat zijn de kaartmotten, respectievelijk Agonopterix-soorten. Een soort die jaren geleden echt heel bijzonder was, dat was de wilgenroosjesboorder (Mompha jurassicella). De soort wordt vooral in het voorjaar veel gezien als deze ontwaakt uit de winterrust en terwijl het dier rond 2007 nog uit circa 3 uurhokken bekend was - dat zijn er nu al meer dan 30! De soort is begonnen met een stevige uitbreiding in ons land.
Met name oude houtstapels en schuren zijn ideaal voor deze kleinoden om te overwinteren. Warm weer zoals nu in begin maart, dat doet deze beestjes vroegtijdig ontwaken.


Voorjaarsbladroller (foto: Karin Oving)

Warm weer moedigt soorten aan, ga maar vliegen!
We hebben geen koude winter gehad. Dat zie je meteen terug aan de waarnemingen. Diverse voorjaarssoorten, zoals de overwinteraars die wakker worden, en de échte vroege vliegers zoals de voorjaarsbladroller, die vlogen dit voorjaar al iets eerder dan normaal. Het gaat daarbij om pak en beet 2 weken. Ook enkele andere soorten werden gemeld, en het opvallende was dat deze soorten ongeveer een maand of eerder vlogen dan wat we gewend zijn. Met name de laatste vier soorten zijn extra opmerkelijk.

Heb je ook vroege waarnemingen gedaan, geef ze aan ons door via de e-mail!

15 februari:
hommelnestmot (Aphomia sociella) in Gouda, binnenshuis - gebruikelijke vliegtijd begint: begin april

17 februari:
witkopzadenmot (Endrosis sarcitrella) in Nes [Ameland], binnenshuis - gebruikelijke vliegtijd begint: begin maart
23 februari:
grote dwergbladroller (Pammene giganteana) in de Groote Peel - gebruikelijke vliegtijd begint: half maart
28 februari:
vruchtbladroller (Adoxophyes orana) in het duin bij Egmond - gebruikelijke vliegtijd begint: half mei
11 maart:
muntvlindertje (Pyrausta aurata) in Berg en Dal - gebruikelijke vliegtijd begint: begin april

13 maart:
rechte dennenlotboorder (Rhyacionia duplana) in Landgoed Tongeren bij Epe - gebruikelijke vliegtijd begint: eind maart/begin april


Rechte dennenlotboorder uit Landgoed Tongeren, 13 maart. Een zeldzaamheid! (foto: Hans Jonkman)


Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.