Op zoek naar micro's in het Dwingelderveld

Gepubliceerd op 22 juni 2011
 
Excursie Dwingelderveld
Vanaf vrijdagmiddag 24 tot zondag 26 juni organiseert de JNM (tegenwoordig de Jongeren in de natuur) een kamp met speciale aandacht voor nachtvlinders. Aan de noordzijde van het Dwingelderveld zal er met licht gevangen worden. Ook zaterdag overdag zijn er activiteiten. Dit deel van de activiteit wordt mede door Microlepidoptera.nl verzorgd. Het Dwingelderveld staat bekend om zijn veenbessoorten. Het is een van de laatste locaties waar het veenbesblauwtje nog aan te treffen is. Er zijn hier bijzondere populaties van micro's, zoals de zwarte heidezakdrager (Acanthopsyche atra), vanillevlekje (Atemelia torquatella) en de V-bandbladroller (Isotrias rectifasciana). De kans is groot dat er meer soorten worden gezien, die absoluut zeldzaam zijn. Er is namelijk beduidend weinig onderzoek naar micro's geweest in dit gebied. Eén van de algemeenste soorten is de heidepistoolmot (Aristotelia ericinella) die zeker gezien zal worden.
Meer informatie: http://www.jnm.nl/kalenderlijst/details/568

Vlinderlezingen die óók over motten gaan
Wie tegenwoordig een vlinderlezing geeft, die noemt vaak al niet meer uitsluitend dagpauwogen en citroenvlinders. Veel vlinderaars hebben intussen een brede interesse die uitwijkt naar nachtvlinders. Op 19 juni werd in het Natuureducatief Centrum in Leiderdorp een lezing georganiseerd over vlinders in het algemeen. Hierbij werden deelnemers geboeid door de onbelichte feiten over nachtvlinders en de kleinste soorten. Wat is er nou meer bijzonder dan een vlinder waarvan de rups in een zakje leeft, en die zich als het ware kan "klonen"?

Lezingen op aanvraag

Veel belangstelling voor vlinders en met name nachtvlinders leidt tot meer activiteiten. Vanuit Microlepidoptera.nl organiseren wij ook nachtvlindercursussen of micro-cursussen. Volstaat uw activiteit met een determinatiemiddag, lezing of excursieleider dan kunt u ons natuurlijk benaderen. Wilt u met uw werkgroep dus extra leren over micro's, of op basis van foto's of verzamelde dieren tijdens de werkgroepmiddag weten hoe deze gedetermineerd moeten worden? We helpen u graag!
Hieraan zijn weinig kosten verbonden. Wij vragen reiskostenvergoeding en een bijdrage voor het ontwikkelen van materiaal, variërend van 20 tot 40 euro - van een simpele lezing tot een uitgewerkte uitvoerige activiteit.

Categorie: Agenda | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.