De rozenscheutboorder (Lampronia morosa) in opmars

Gepubliceerd op 24 mei 2011 door Tymo Muus
 
Op Waarneming.nl verschenen dit jaar drie waarnemingen van de Lampronia morosa, een zeldzame soort. Eén van deze vindplaatsen, gedaan in Wageningen, past binnen het bekende verspreidingsgebied. De weinige vondsten van deze vlinder liggen in het zuiden van het land, en richting de Randstad. De andere recente vondsten van dit jaar zijn twee zijn hele noordelijke, namelijk Leeuwarden en het Beijumerbos (vlakbij Groningen) door George Sinnema en Koen van Dijken. Alle waarnemingen zijn gedaan in mei 2011.

Eerder werd de soort voor het noorden van het land vastgesteld in Friesland, in Opeinde in het jaar 2004. Ook veel recentelijker werd ze gezien in Drachten in 2010. Mogelijk heeft de soort zich uitgebreid richting het noorden, of zat er al die tijd al.

Gericht zoeken naar de soort is de beste methode om L. morosa te vinden. Omdat de meeste waarnemingen tussen 1 en 20 mei worden gedaan is het beste om in deze periode te zoeken. De vlinders verschuilen zich tussen takken van de waardplant hondsroos (Rosa canina). Soms vliegen de vlinders in de luwte van deze struiken. Scheffers (2007) vond de rupsen in de duinen van Zuid-Holland en wist deze uit te kweken. Op de soortpagina van deze soort ziet u foto's van hem, die duidelijk illustereren hoe de soort als rups leeft in de jonge loten.

Literatuur
Scheffers, J. (2007). Over het voorkomen van Lampronia morosa Zeller in het Westland. Franje 10(19): 14-15.

Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.