Prays citri: de eerste vondst uit de vrije natuur in Nederland

Gepubliceerd op 22 maart 2011 door Tymo Muus
 
De afgelopen bijeenkomst van de sectie Snellen werd vertegenwoordigd door een grote groep fanatieke liefhebbers van microvlinders. Na de bestuurswisseling en een themalezing over de Scopariinae (granietmotten) kwamen de zogenaamde faunistische mededelingen. Ieder krijgt hier de gelegenheid om wat over zijn of haar bijzondere vondsten te vertellen. Anton Cox hield zo een praatje over een vondst van een micro'tje gevangen door zijn collega Frans Cupedo.

Prays citri
Frans houdt zich vooral bezig met de macronachtvlinders in zijn woonplaats Geulle. Zijn micro's brengt hij af en toe naar Anton Cox, die ze determineert en zodanig ook op speld zet. De micro van 29 juni 2010 was een leuke. Zo bleek het te gaan om Prays citri Millière, een vlinder uit de familie van de stippelmotten, Yponomeutidae. Aanvankelijk werd gedacht dat deze soort nieuw was voor de Nederlandse fauna. Best logisch, want de soort komt niet voor in "De Kleine Vlinders" door Kuchlein et al. (1993), de jaarlijsten en verschillende andere checklists. Op Microlepidoptera.nl kwam deze soort al wel voor, op basis van geïmporteerd materiaal dat via de voormalige Plantenziektenkundige Dienst aan het licht was gekomen. De soort wordt heel af en toe vanuit de tropische wereld meegebracht met fruit. De soort leeft dan ook op citrus, zoals de naam vermoedt, en tal van andere verwante vruchten. In ieder geval betreft dit het eerste exemplaar die tot dusver in de vrije natuur werd gezien.


Prays citri uit Geulle (foto: Tymo Muus)

Determinatie
Het is valt niet mee om de soort ergens, goed geïllustreerd, in een boek te vinden. De meest redelijke platen zijn te vinden in D.V. Alford (2007) "Pests of Fruit Crops" (pag. 230) en C. Gómez de Aizpúrua (2001) "Orugas y Mariposas de Europa, tomo 1" (pag. 45). Als men tabellen naar de familie Yponomeutidae, of desnoods het genus Prays volgt, dan is de soort vrij gauw te plaatsen. De vlinder is gemiddeld 11 mm in spanwijdte. Een verwante soort, P. oleae Bernard, heeft meer een witte kop en is minder bont getekend en bovendien meer grijs in plaats van licht zandkleurig tot bruin. De kommavlek op de voorvleugel is bovendien daar slechts beperkt als een puntje aanwezig. Tegenwoordig is P. citri opgesplitst in twee soorten, de andere (waarschijnlijk meer tropische soort) is P. nephelomima Meyrick.

Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.