De lindevouwmot, Phyllonorycter issikii, nieuw in Nederland

Gepubliceerd op 25 september 2009 door Arnold Schreurs & Tymo S.T. Muus
 
Het bladmijnenseizoen is weer van start gegaan. Elk jaar zijn er weer interessante soorten te vinden, maar ook is de kans groot om een nieuwe soort voor de fauna aan te treffen. Arnold Schreurs en Martien van Stiphout ontdekten zo Phyllonorycter issikii, een mineerder op linde.

Begin kolonisatie in Nederland
Op 21 september 2009 werden de eerste bladmijnen van de lindevouwmijnmot, P. issikii, gevonden bij Posterholt door Arnold Schreurs en Martien van Stiphout. Het is een interessante vangst van deze mineerder, die op verschillende soorten linden (Tilia sp.) mineert. Van oorsprong komt de soort voor in Oost-Azië, maar in 1977 werd zij ook in Rusland gevonden. Mogelijk werd zij al eerder in dit gebied geïntroduceerd. Sindsdien heeft zij zich over grote delen van Oost-Europa uitgebreid en in 2001 bereikte zij Duitsland. Vanaf 2006 heeft de soort zich ook in het midden en westen van Duitsland gevestigd en nu heeft zij dus ook Nederland bereikt.

Biologie
De rupsen maken vouwmijnen aan de onderzijde van het blad, vooral op zomerlinde (Tilia platyphyllos) en kleinbladige linde (T. cordata), maar ook andere soorten. De bewoonde mijnen zijn te vinden in mei tot half juni en wederom van eind juli tot eind september. De vlinders kunnen gedurende grote delen van het jaar worden aangetroffen, de meeste Europese vondsten worden gedaan van half augustus tot na de overwintering eind mei - en in juni. De overwinterende generatie toont iets minder bonter gekleurde exemplaren dan die in de zomer. De rupsen zijn goed herkenbaar door het tweekleurige lichaam, oranjebruine kop, tamelijk transparant nekschild en een zwartachtig anaalschild (zie ook Bladmineerders.nl).


Categorie: Faunistiek | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.