Een geslaagde derde excursie in Limburg

Gepubliceerd op 27 juli 2009
 
Iedereen is weer thuis na een week lang vlinderen in de provincie Zuid-Limburg. Een leuke week werd het, vol verrassingen. Niet alleen op vlindergebied lieten enkele kleine (maar soms ook grote) juweeltjes zich zien. Ook het weer was verrassend: de ene dag bijna dertig graden, de andere dag stortregens met hagelstenen zo groot als knikkers. Gelukkig duurde de regen doorgaans maar kort en kon de groep al spoedig weer de natuur in.

Omdat er bij de voorgaande excursies soms sprake was van een te kleine accomodatie was er dit maal gekozen voor een verblijf met meerdere blokhutten.
Eén blokhut werd vooral gebruikt als veldlaboratorium, waar met microscopische apparatuur en een eenvoudige bibliotheek de soorten werden geregistreerd of op naam gebracht. Zodra men even niets te doen had of het na de excursies dreigde te regenen, was het hier vertroeven.

Ook dit jaar was er weer een gezonde belangstelling met zowel beginnende als meer ervaren microlepidopterologen. Bijna twintig deelnemers van heinde en ver gingen het veld in om micro's (maar onvermijdelijk ook macro's) te verzamelen of registeren. Leuk was de deelname van 'onze' Sifra Corver en collega Dani Bolt die speciaal uit Zwitserland afreisden om de week bij te wonen. Onder leiding van Dani werd er gezocht naar leden de zakdragerfamilie, Psychidae. Al gauw werden talloze soorten gevonden en kreeg de groep de fijne kneepjes van het vak bijgeleerd. Ook werd er gekeken naar bladmineerders, en soorten als de inmiddels algemenere Stigmella aceris en Phyllonorycter robiniella werden op vele locaties waargenomen. Van de laatste soort werden ook een reeks vlindertjes gesleept of op licht gevangen.

Het onderzoeksgebied beperkte zich niet alleen tot het Meinweggebied vlak langs de Duitse grens. Ook elders in het zuiden van Limburg werd er gezocht. Op de kalkhellingen konden zo bijvoorbeeld diverse exemplaren van de prachtige roze Oncocera semirubella, de 'langsprieterige' Nemophora metallica en enkele oranje luzernevlinders worden gespot.
In de avond werd er met licht en smeer geïnventariseerd.
Er werden ruim 230 soorten micro's gezien, het hoogste aantal van de jaarlijkse Microlepidoptera.nl inventarisaties tot nu toe. Op het macro-gebied was er ook wel het een en ander te beleven voor de liefhebber. Onder meer het karmozijnrood weeskind (Catocala sponsa) die aanzienlijk talrijk was, het zwart weeskind (Mormo maura) en de kantstipspanner (Scopula ornata).

Wij bedanken iedere deelnemer dat zij deze week hebben bijgewoond. In het speciaal ook Eddy en Dorette Clerx voor hun vrijwillige inzet. Hun onuitputtelijke hulp en enthousiasme was geweldig en hebben de excursie tot een enorm succes gemaakt.
Tenslotte de Uyttenboogaart-Eliasenstichting die wij toch nadrukkelijk willen noemen en bedanken. Met subsidie uit dit fonds konden materialen worden bekostigd alsmede overige kosten voor het verblijf.

Categorie: Project | Terug naar nieuwsoverzicht | Ouder | Nieuwer


 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.