3 januari 2012 - Persbericht

Zilveroogje (Tebenna micalis) in Nederland
 


De nieuwkomer, hier op foto vastgelegd (foto: J.-J. Spaargaren).

In het Noord-Hollandse Schoorl werd onlangs een nieuwe vlindersoort voor ons land vastgesteld. De soort heeft een oranje uiterlijk met opvallend patroon bestaande uit zilveren schubben. Het zilveroogje komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa.

Het was pas recentelijk dat deze soort werd ontdekt. In september 2011 fotografeerde natuurliefhebber Jan-Jaap Spaargaren een kleine vlinder. In de volksmond worden kleine nachtvlinders meestal bestempeld met 'motten' - dit is er dan ook één van.
Diverse foto's van het dier kregen een plaats op Waarneming.nl, een grote website waar observaties van dieren en planten gemeld kunnen worden. Tymo Muus, onderzoeker op het gebied van nachtvlinders, gaf de soort een naam: Tebenna micalis (Mann, 1857).
Op basis van het uiterlijk ontving de soort ook een echte Nederlandse naam: het zilveroogje. De Nederlandse naam is eerlijk verkozen op het forum van Waarneming.nl.

Priegelwerk
Het op naam brengen van insecten is niet altijd een eenvoudige taak. Van alle insecten vormen kevers en vlinders de grootste groepen binnen de insecten. Naast de dagvlinders, soorten met grootgeschapen vleugels, zoals koolwitjes en dagpauwogen - zijn er ook nog nachtvlinders. Vaak lijken deze soorten sterk op elkaar. De eerder genoemde 'motten' vormt het grootste deel.
Het zilveroogje is er één van. Ze behoort tot de familie 'Choreutidae', een woord waar een onbekende de tong over zou breken. In het Nederlands glittermotten, vanwege de zilveren vlekjes op de vleugels. Het dier is overigens klein, met een spanwijdte van iets meer dan slechts een centimeter! Het uiterlijk maakt wel duidelijk dat 'motten' lang niet altijd bruin en grijs hoeven te zijn.

Klimaatverandering
Het zilveroogje komt van oorsprong uit Zuid-Europa, landen rondom de Middellandse Zee, zoals Italië en Spanje. Ook bij deze diersoort zorgt het veranderende klimaat er voor, dat ze steeds noorderlijker in Europa kan leven. Nog niet zo heel lang geleden dook de soort ook al op in Engeland en Zuid-Duitsland. De rupsjes van deze vlinder leven op heelblaadjes (Pulicaria dysenterica), een zeldzame plant met opvallende gele bloemen, die in Nederland toevallig ook vooral in de duinen te vinden is, lokaal komt ze ook in het binnenland voor. Ook bij Schoorl komt dit plantje voor.
Het is dus niet uitgesloten dat het zilveroogje zich definitief vestigt in ons land.

Meer informatie: info_at_microlepidoptera.nl.

 
 
 
 
  © All content copyright www.microlepidoptera.nl and allied photographers.